Albania ameninţă Bruxelles-ul: “Acceptaţi-ne ca membru sau pregătiţi-vă pentru haos”

Primul ministru al Albaniei a avertizat că neacceptarea ţării sale în Uniunea Europeană ar putea avea ca rezultat provocarea unui haos în regiunea Balcanilor şi în întreaga Europă.
Premierul albanez Edi Rama. (Getty Images)
Andrei Popescu
18.04.2017

Albania este un candidat oficial la aderarea în Uniunea Europeană, dar procesul a fost încetinit de faptul că blocul a primit lovituri puternice în ceea ce priveşte unitatea sa, iar anumite state membre nu doresc să permită noi intrări în UE.

Premierul albanez Edi Rama a precizat că zona Balcanilor ar putea “să o ia razna” dacă rolul ei în Europa nu este apreciat.

El a avertizat că amânarea de a accepta Albania ca membru al blocului ar putea crea haos pe continent, susţinând că “alternativa ar fi un coşmar pentru oamenii şi ţările Europei”.

Rama a precizat: “Există o lipsă de înţelegere, sau lipsă de viziune în sensul că această regiune are nevoie de Europa, dar şi că Europa are nevoie de această regiune – pentru o Europa sigură”.

“Cum poate Uniunea să fie în siguranţă dacă Balcanii o iau razna?

“Cum poate Uniunea Europeană să permită în centrul ei existenţa unei zone gri unde alţi actori pot avea o influenţă mai mare decât UE?

“Aceasta este o prostie în termeni ai securităţii, în termeni ai siguranţei”.

Remarcile au avut loc în condiţiile în care Albania ia în considerare crearea unei uniunii cu micuţul stat Kosovo, care are o populaţie etnică majoritar albaneză, în ciuda faptului că această uniune nu este recunoscută de Constituţia kosovară.

Discutând cu Politico, liderul albanez a susţinut că mişcarea ar putea fi o “alternativă posibilă” de aderare în UE.

Rama a adăugat că “singurul mod de a menţine Balcanii în această formă paşnică şi cooperantă este aceea de a ţine deschisă uşa UE, de a păstra o perspectivă clară, de a menţine emoţiile privind UE pe o pantă pozitivă.

În acelaşi timp, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat recent în privinţa instabilităţii din vestul Balcanilor.

Juncker i-a spus vicepreşedintelui american Mike Pence luna trecută: “Dacă îi lăsăm în pace – Bosnia şi Herţegovina, Republica Srpska, Macedonia, Albania şi toate aceste ţări – vom avea din nou război”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor