Alba-neagra. Tăriceanu: Ministrul de Externe al Finlandei a căzut în capcana dezinformărilor

Guvernul Grindeanu a încercat să dezmembreze legislaţia referitoare la corupţie prin decizii contrare intereselor ţării, care provoacă o serioasă îngrijorare cu privire la direcţia evoluţiei României, a remarcat ministrul de Externe al Finlandei. În replică, Tăriceanu susţine că demnitarul a picat în capcana dezinformărilor.
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
20.02.2017

Ministrul de Externe al Finlandei, Timo Soini, a căzut în capcana dezinformărilor care au fost răspândite în spaţiul european cu privire la deciziile Guvernului României, a acuzat al doilea om în stat, Călin Popescu Tăriceanu, după ce înaltul oficial a criticat manevrele în domeniul justiţiei făcute de Cabinetul Grindeanu, manevre care, amintim, au scos în stradă peste jumătate de milion de români.

"De la înălţimea funcţiei pe care o ocupă şi având în vedere că reprezintă statul finlandez, unul în care respectarea drepturilor cetăţenilor, precum şi o legislaţie corectă, reprezintă principii fundamentale, mă aşteptam la o reacţie mult mai ponderată bazată pe adevăruri şi nu pe minciuni. Afirmaţiile ministrului finlandez nu au nicio legătură cu ceea ce se întâmplă în România.

Pentru partidul pe care îl conduc, pentru Guvernul din care facem parte, lupta împotriva corupţiei este un lucru absolut necesar, binevenit în societate. Însă, sunt surprins că un reprezentant al Finlandei, un stat model pentru modul de funcţionare al justiţiei, vine să conteste tocmai dorinţa unui Guvern de a aplica decizii ale Curţii Constituţionale", a reacţionat Tăriceanu pe pagina sa de Facebook.

Problema este la... DNA

Liderul ALDE a continuat să susţină că Guvernul Grindeanu doar a încercat să îndrepte lucrurile şi i-a atras atenţia oficialului finlandez că nu este conştient de presupusul abuz de putere al unor autorităţi - în speţă DNA - ce reprezintă tot o formă de corupţie.

"România are o serie de probleme structurale ce ţin de funcţionarea justiţiei, lucruri pe care Guvernul a încercat să le îndrepte. Avem cele mai multe procese pierdute la CEDO, supraaaglomerare în închisori şi decizii ale CCR cu privire la Codul penal şi Codul de procedura penală, care trebuiau obligatoriu puse în aplicare. Din păcate, aşa cum este cunoscut, la ora actuală deciziile Curţii Constituţionale nu sunt transpuse în legislaţia în vigoare.

De asemenea, dl.Timo Soini ar trebui să ştie că România deţine un record unic cu peste 2000 de dosare de anchetă ale DNA pentru acuzaţia de abuz în serviciu, lucru nemaiîntâlnit în alt colţ al Europei, cu atât mai puţin în Finlanda. Poate cu această ocazie o să afle despre abuzul de putere al unor autorităţi care reprezintă tot o formă de corupţie. La fel de condamnabilă, nu-i aşa?

Executivul român a dorit respectarea deciziilor luate de Curtea Constituţională a României, lucru care ar fi fost perfect normal în Finlanda sau în oricare alt stat de drept. Guvernul nu a făcut decât să pună în acord deciziile Curţii cu legislaţia penală, asigurând astfel cadrul funcţionării corecte a unor instituţii ale statului, în cazul de faţă DNA, care au comis numeroase abuzuri asupra cetăţenilor, încălcând drepturile şi libertăţile acestora.

Fără îndoială că dezinformarea şi diverse interese politice, autohtone sau nu, au jucat un rol uriaş în declanşarea crizei pe care România a traversat-o în aceste săptămâni. Şi totuşi problema va trebui rezolvată. În privinţa abuzului în serviciu soluţia nu este nici dezincriminarea, dar nici recurgerea la stilul şi practica anilor de teroare comunistă din anii 50-60, ci alinierea strict la practica ţărilor occidentale care au mai multă experienţă în acest domeniu. Am speranţa că, în calitatea sa de demnitar al statului finlandez, dl. Soini nu a făcut aceste declaraţii în scop politic, ştiut fiind faptul că este liderul unui partid cu valenţe naţionaliste şi populiste."

Ce a declarat Timo Soini

Ministrul de Externe al Finlandei, Timo Soini, a atras atenţia, într-o scrisoare adresată unui reprezentant al românilor din ţara nordică, asupra faptului că "acţiunile recente ale guvernului român provoacă o serioasă îngrijorare cu privire la direcţia evoluţiei României", potrivit hotnews.ro.

În scrisoarea publicată de către fostul ambasador român in Finlanda şi Estonia, Cătălin Avrămescu, ministrul Timo Soini susţine că "este contrar intereselor României faptul că noul guvern a început să facă paşi înapoi şi a căutat să dezmembreze legislaţia referitoare la corupţie."

"Afirmaţii foarte dure, însă corecte, ale Ministrului de Externe al Finlandei cu privire la evenimentele din România, într-o scrisoare de răspuns adresată unui reprezentant al românilor din Finlanda (îi mulţumesc lui Matei Gheorghiu pentru traducere)", a scris pe Facebook fostul ambasador român in Finlanda şi Estonia, Cătălin Avrămescu.

"România a devenit membră a UE în 2007, adică în urmă cu 10 ani, în ciuda faptului că nu îndeplinea toate criteriile de aderare.... Acţiunile recente ale guvernului român provoacă o serioasă îngrijorare cu privire la direcţia evoluţiei României. Este contrar intereselor României faptul că noul guvern socialist a început să facă paşi înapoi şi a căutat să dezmembreze printre altele legislaţia referitoare la corupţie... Sperăm că situaţia din România se va linişti repede şi că Guvernul va respecta voinţa poporului...", sunt câteva dintre pasajele traduse din scrisoarea semnată de ministrul finlandez de Externe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor