Cioloş: Ne transformăm dintr-o masă de votanţi în cetăţeni

Sute de mii de oameni au ieşit, în aceste zile în stradă pentru a apăra statul de drept, remodelând sufletul acestei naţii. Căci, potrivit lui Cioloş, sufletul unui popor vine din contopirea a ceea ce este asumat de fiecare dintre noi individual pentru comunitate...
Premierul Dacian Cioloş (Eugen Horoiu)
Loredana Diacu
18.02.2017

Ne transformăm dintr-o masă de votanţi în cetăţeni, a opinat duminică fostul premier Cioloş, în cadrul unui interviu acordat jurnalistei Andreea Esca pe fundalul protestelor ce au cuprins România de la adoptarea OUG 13.

Întrebat ce părere are despre ce se întâmplă în momentul acesta - când românii au ajuns să iasă în stradă pentru principii, nu din interes personal - Cioloş a opinat că România (şi românii) este într-un proces de maturizare a societăţii.

"De câţiva ani de zile observ treaba asta. De vreo patru cinci ani de zile, de când o parte din societate începe să se asume ca societate şi să-şi spună punctul de vedere. Şi e modalitatea prin care devenim o societate coezivă care începe să-şi contureze puncte de vedere şi să şi le asume", a declarat fostul premier.

"Ne transformăm dintr-o masă de votanţi în cetăţeni. Mi-a plăcut nuanţa asta pe care am văzut-o la un jurnalist şi traduce foarte bine ceea ce simt şi eu. Începem să ne asumăm responsabilităţile de cetăţeni şi e o perioadă, dincolo de faptul că ea e foarte dificilă şi complicată, este o perioadă foarte frumoasă pentru că eu tot timpul am crezut că într-un fel sau altul naţiile au un fel de suflet ca să spun aşa, aşa cum fiecare dintre noi avem un suflet care ne e specific şi care ne face unici, la fel şi naţiile, neamurile, popoarele au un suflet care nu este suma sufletelor tuturor celor care sunt parte a poporului respectiv, ci e o contopire a ceea ce este asumat de fiecare dintre noi individual pentru comunitate, pentru colectivitate. Deci atunci când suntem o adunătură de egoişti nu există sufletul ăsta al neamului", a declarat Cioloş la Europa FM.

Fostul premier a criticat, în acest context, adoptarea pe furiş a OUG 13 explicând că guvernarea pe furiş se întoarce ca un bumerang.

"Îndrăznesc să cred că dacă eram în locul lui (premierului Grindeanu) nu aş fi ajuns în situaţia asta pentru că pentru mine de la început transparenţa şi relaţionarea cu ceilalţi, cu comunitatea, a fost unul din obiectivele principale şi cred că şi datorită faptului că societatea, comunitatea, se trezeşte, dacă cineva are impresia că poate să mai guverneze pe furiş, sau spunând lucrurile pe jumătate, se înşeală. Mai devreme sau mai târziu se întoarce bumerangul. Aici a fost greşeala", a declarat Cioloş, întrebat ce ar fi făcut dacă era în locul lui Grideanu.

Interviul integral poate fi urmărit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor