Alba: Meşteri populari din întreaga ţară, la Târgul de turism rural de la Albac

Icoane pictate din coji de ouă sau din fire de paie, catrinţe sau cheptare, ştergare sau traiste, tulnice sau doniţe au putut fi achiziţionate, duminică, de cei care au vizitat Târgul naţional de turism rural de la Albac, ajuns la cea de-a V-a ediţie.
Printre cele mai apreciate produse expuse spre vânzare de meşterii populari veniţi din întreaga ţară s-au numărat icoanele pictate pe coji de ouă de Mircea Bodea, din Cluj-Napoca, sau cele realizate din paie de Gheorghe Munteanu, din Oneşti, membru al Asociaţiei "Pro Vulcan" Abrud.
Clujeanul a realizat în 14 ani peste 700 de icoane din coji de ouă pe lemn, multe dintre acestea fiind achiziţionate de străini.
În ceea ce îl priveşte pe meşterul popular din Oneşti, acesta realizează icoane din fire de paie atât pe ouă de struţ, cât şi pe lemn. Paiele, de diferite nuanţe, sunt adunate de pe câmp chiar de către meşter, perioada propice pentru recoltarea lor fiind la sfârşitul lunii iulie-începutul lunii august.
Un alt meşter prezent la târg a fost Ioan Podean, din Şugag, de pe Valea Sebeşului, care a expus spre vânzare troiţe cu icoane sculptate în lemn de fag sau icoane din lemn.
Printre cele mai bine vândute s-au numărat însă tulnicele, fluierele sau doniţele, executate de meşterii populari din Ţara Moţilor, apreciaţi pentru iscusinţa lor în prelucrarea lemnului.
De mare suuces s-au bucurat, în rândul turiştilor străini, oalele de lut, traistele, ştergarele, dar şi catrinţele sau cheptarele specifice portului popular din Munţii Apuseni.
Un moment apreciat de vizitatori a fost concursul gastronomic, care a reunit mai multe pensiuni din zonă. Printre produsele culinare oferite s-au numărat mielul la ceaun, inturnata, sloiul, tocana de hribi şi tocana de gălbiori, murăturile de merişoare şi de ciuperci, scoverzile, plăcinta cu ceapă, plăcinta cu prune, plăcintă cu ceapă, plăcinta cu prune, plăcinta cu caş dulce, dulceaţa de merişoare, dar şi băuturi ca vişinată, cornată, zmeurată, siropuri de soc, de brad etc.
Duminică dimineaţa a avut loc seminarul "Turismul durabil în ariile naturale protejate", susţinut de Administraţia Parcului Natural Apuseni, împreună cu Administraţia Parcul Natural Alpi Marittime (Italia).
Agenţii de turism din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Târgu Jiu, Orăştie, Piteşti, Bistriţa, Câmpulung Moldovenesc, Râmnicu Vâlcea, Sibiu şi-au trimis reprezentanţi la cea de-a V-a ediţie a Târgului Naţional de Turism Rural, desfăşurat sâmbătă şi duminică în Albac, localitate unde sunt înregistrate peste 50 de pensiuni agroturistice.
Aceştia au putut să viziteze pensiuni nu numai din Albac, ci şi din Arieşeni, Gârda, Sălciua, Avram Iancu, Lupşa.
Reprezentanţii Centrelor de Informare Turistică (CIT) din trei judeţe din Regiunea Centru, respectiv din Alba, Covasna şi Sibiu, ai Asociaţiilor pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului din Regiunea Centru, ai agenţiilor de turism şi proprietari de pensiuni din zonă au discutat, în cele două zile despre "Informarea turistică- element de bază pentru un turism civilizat".
Târgul a fost organizat sub patronajul Ministerului Turismului, de Consiliul Judeţean Alba şi Primăria Albac, în parteneriat cu Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural şi Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România, în vederea promovării potenţialului turistic al zonei Munţilor Apuseni.
Localitatea Albac, atestată documentar în 1733, sub numele de Râul Mare, are în componenţă 16 sate, cu peste 2.200 de locuitori.