Alarmă SUA: "Continuă să sosească o mulţime de copii care fug din Mexic"

Sunt mulţi, cel puţin 60.000 şi în termen de un an se aşteaptă ca numărul lor să se dubleze. Vorbim de minori care trec singuri frontiera dintre Mexic şi Statele Unite ale Americii pentru a emigra ilegal.
Mexic: Copiii victime ale traficului de persoane (arhivă) (Pedro PARDO / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
30.05.2014

Conform datelor emise de către Securitatea Naţională, în 2014 în SUA au intrat sau vor intra cel puţin 60.000 de imigranţi sub vârsta de 18 ani, iar aceste numere se vor dubla în 2015.

Cel puţin 60.000 de minori trec singuri frontiera dintre Mexic şi Statele Unite ale Americii pentru a emigra ilegal. În cele mai multe cazuri fug de abuzurile din familie şi de violenţele din ţările lor de origine sau intenţionează să se reunească cu părinţii lor deja imigranţi. Ei reprezintă o urgenţă umanitară care s-a transformat într-o problemă politică înaintea alegerilor din noiembrie.

Începând cu 2008, migraţia din America Latină în Statele Unite scăzuse deoarece criza economică a redus oportunităţile de muncă. Judecând după cele mai recente date privind PIB-ul american din primul trimestru al anului 2014, intrările ilegale sunt din nou în creştere şi în multe cazuri implică minori.

Conform Securităţii Naţionale americane, ​​în 2014 au intrat sau vor intra cel puţin 60.000 de imigranţi cu vârsta sub 18 ani, neînsoţiţi de părinţi, faţă de 6.000 în 2011. Anul viitor acest număr va creşte, ajungând până la 130.000.

Tinerii interceptaţi spun poveşti de groază, cum ar fi aceea a lui G. Suyen. Ea a fugit din Honduras la vârsta de 16 ani din cauza violenţelor în familie, plătind 9.000 de dolari la "coyote", adică traficanţilor de persoane, care au trecut-o graniţa dintre Mexic şi Statele Unite, nu înainte de a o viola. A dormit în aer liber, a suferit de foame, a mers pe jos nopţi întregi. După ce au împins-o peste zidul de frontieră, a fost obligată să lucreze fără plată într-o casă din Houston şi apoi la o fermă. În cele din urmă a avut posibilitatea de a ajunge la mama sa în Virginia. Alţi minori fug de violenţa care domneşte în ţările lor de multe ori alimentate de traficul de droguri, aşa cum relatează vineri, 30 mai, La Stampa.

Acest nou val de sosiri reprezintă o problemă dublă, umanitară şi politică.

Din punct de vedere umanitar, de multe ori lipsesc structurile pentru a-i primi dar şi banii pentru a-i ajuta pe aceşti tineri. În 2014 costul de îngrijire a acestora este estimat la 868 de milioane de dolari, iar anul viitor se va ridica la 2 miliarde de dolari.

În al doilea rând, republicanii încearcă să arunce vina pe preşedintele Obama, spunând că toate acele măsuri pe care acesta le-a lansat pentru reunificarea familiilor au creat un climat favorabil pentru imigraţia ilegală. Şeful de la Casa Albă a promovat o legislaţie care facilitează legalizarea copiilor aduşi în Statele Unite de către părinţii lor atunci când erau încă minori pentru a reuni familiile şi numai în cazul în care taţii şi mamele au venit să lucreze cinstit.

Printre altele, noua regulă se aplică numai tinerilor şi copiilor care au ajuns în S.U.A înainte de 2011, prin urmare, nu acoperă noul val de sosiri ilegale. De asemenea, toate aceste probleme vor avea o greutate în campania pentru alegerile intermediare din noiembrie, pe fondul marii dezbateri cu privire la reforma imigraţiei încă blocată în Congres datorită opoziţiei republicanilor din Cameră.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor