'El Chapo' Guzmán, un traficant mexican iubit pe pământurile natale

Joaquin "El Chapo" Guzman, cel mai căutat traficant de droguri din lume, prins de trupele speciale (arhivă)
Joaquin "El Chapo" Guzman, cel mai căutat traficant de droguri din lume, prins de trupele speciale (arhivă) (youtube.com)

Săptămâna trecută, în Mexic, un număr mare de oameni au ieşit pe străzi pentru a protesta împotriva arestării şefului cartelului Sinaloa, 'El Chapo' Guzmán. Deşi experţii susţin că 'mitul binefăcătorului' este fals şi că El Chapo şi-a ucis fără milă rivalii, 1.500 de persoane au cerut pe străzile din Culiacán eliberarea lui, notează marţi ziarul El Mundo.

Unii au făcut-o de teamă. 'Nu vrem un alt război', 'Eliberaţi-l pe El Chapo', scria pe pancarte. Alţii din admiraţie: 'El Chapo este iubit şi admirat mai mult decât politicienii'. Mulţi au ieşit să protesteze pentru că au primit 500 de pesos (27 de dolari) pentru a mărşălui timp de trei ore îmbrăcaţi în alb şi a cere ca traficantul de droguri să nu fie extrădat în SUA.

Cei mai săraci au admis că au primit alimente şi că toată lumea a mâncat tamales şi a băut bere pe care 'cineva' le-a împărţit dintr-o furgonetă în timp ce manifestanţii au trecut prin dreptul catedralei în acordurile muzicanţilor 'mariachi'. Au mărşăluit în tricouri albe care aveau scris pe spate 'I love (inimă) El Chapo', iar în faţă apărea cifra '701', locul ocupat de El Chapo pe lista Forbes al celor mai bogaţi oameni din lume înainte de arestarea sa la 22 februarie.

Autorităţilor nu le-a venit să creadă ceea ce vedeau, iar unii lideri politici precum Gustavo Madero au spus că este o scenă tipică a unui Mexic 'anormal', în timp ce primarul din Culiacán a considerat protestul 'o glumă de prost gust'. Dar scena s-a repetat şi la Guamúchil şi Mocorito, în provincia Sinaloa. Poliţia a încercat să-i disperseze pe manifestaţi, dar a fost atacată cu sticle de apă: 'Îl iubim pe 'Chapo' Guzmán pentru că el ne dă de lucru şi ne ajută să ne semănăm pământul', a declarat un participant care a mai spus că a venit cu un grup de 300 de persoane din Badiraguato, un sat sărac din Sinaloa unde s-a născut traficantul de droguri acum 56 de ani.

A doua zi după arestarea lui El Chapo, zidurile au fost împânzite de mesaje care invitau populaţia să participe la proteste. Iar oamenii au răspuns imediat la apelul fiului lor rătăcitor. Guvernatorul din Sinaloa, Mario López Valdez, a anunţat că va ancheta cine a organizat protestele. 'Vom investiga cine a închiriat autobuzele'. Se ştie însă că manifestaţia 'a fost organizată de prieteni şi rude ale lui Joaquín Guzmán', a spus guvernatorul. Potrivit datelor sale, participanţii au primit 500 de pesos, mâncare, apă şi bere. 'Care sunt numele acestor rude?', a întrebat presa. 'Nu avem aceste date', a răspuns guvernatorul.

Mulţi au comparat imaginile suprarealiste de săptămâna trecută cu acea zi de 4 decembrie 1993, când mii de persoane au însoţit sicriul traficantului columbian de droguri Pablo Escobar în ziua înmormântării lui. Muzică, flori, copii şi femei plângând au însoţit cortegiul funerar până la cimitirul din afara oraşului Medellín unde sunt depuse rămăşiţele pământeşti ale fostului şef al cartelului de la Medellín. Cronicile vremii au estimat că aproximativ 20.000 de persoane din clasele cele mai sărace ale societăţii columbiene l-au petrecut pe Pablo Escobar până la cavoul familiei, în acordurile faimoasei melodii El Rey cântată de mariachi.

'El Chapo' însă nu a murit şi va trebui să răspundă la acuzaţiile de crimă organizată. Preşedintele mexican, Enrique Peńa Nieto, a anunţat că deocamdată El Chapo nu va fi extrădat în SUA, pentru că în Mexic există mai multe procese pe rol împotriva lui.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe