Războiul împotriva drogurilor este inutil, risipeşte bani şi distruge vieţi (Soros)

George Soros
George Soros (Ioana Florea Nuţ / Epoch Times România)
Epoch Times România
06.05.2014

Războiul împotriva drogurilor s-a dovedit a fi un eşec în valoare de un trilion de dolari, care nu doar a irosit banii, dar a fost şi neproductiv, scrie filantropul George Soros în Financial Times.

London School of Economics (LSE) a finalizat recent probabil cea mai elaborată evaluare a războiului împotriva drogurilor, iar concluzia, susţinută de cinci economişti laureaţi ai Premiului Nobel, a fost că acesta a făcut mai mult rău decât bine, subliniază miliardarul de origine ungară.

Interzicerea drogurilor a creat o piaţă neagră imensă, evaluată de unii la 300 miliarde de dolari. De asemenea, aceasta a transferat sarcina de 'control al drogurilor' unor ţări producătoare sau de tranzit precum Afganistanul sau Mexicul. Abordarea, notează Soros, nu reuşeşte să se confrunte cu un adevăr de bază: pieţele drogurilor sunt extrem de adaptabile. Dacă afacerea este reprimată într-o ţară, ea va răsări în altă parte.

Să ne gândim la Columbia. Atunci când organismele de aplicare a legii au înregistrat progrese în ceea ce priveşte reprimarea comerţului cu cocaină, o mare parte din infracţiuni şi din violenţe s-a mutat în Mexic. Raportul LSE estimează că, după 2007, politicile de interdicţie din Columbia au fost responsabile pentru peste 20% din creşterea ratei criminalităţii în Mexic.

Costurile acestui război nu sunt însă limitate la ţările producătoare, ci se extind şi asupra ţărilor consumatoare, notează Soros. Acest lucru este în particular adevărat în Statele Unite, care, cu mai puţin de 5% din întreaga populaţie a planetei, au circa 25% din numărul de deţinuţi din întreaga lume. Cei mai mulţi sunt închişi din cauza drogurilor şi a altor infracţiuni non-violente pentru care tratamentul sau alte alte alternative la încarcerare s-ar dovedi, probabil, mai ieftine şi mai eficiente. La nivel mondial, 40% dintre cele 9 milioane de persoane aflate în spatele gratiilor se află în închisoare pentru infracţiuni legate de droguri - o cifră care nu poate decât să crească în condiţiile în care arestările în rândul infractorilor cu legături cu acest comerţ din Asia, America de Sud şi Africa de Vest sunt în continuă creştere.

Cu toate acestea, schimbarea este încă posibilă, notează George Soros. În 2016, Adunarea Generală a ONU va analiza starea actuală a sistemului de control al drogurilor. Pentru prea mult timp, notează miliardarul, ONU a încercat să pună în aplicare un model de tipul 'one-size-fits-all' ('o singură măsură pentru toţi'), pe baza convingerii că doar politicile prohibiţioniste ar rezolva problema drogurilor la nivel mondial.

Lansarea raportului LSE este prevăzută pentru ziua de miercuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor