Al doilea summit Trump-Kim ar avea loc la sfârşitul lunii februarie
alte articole
Delegatul nord-coreean Kim Yong-chol s-a întâlnit vineri cu preşedintele american Donald Trump în vederea reluării discuţiilor privind suspendarea programului nord-coreean de arme nucleare şi organizarea celui de-al doilea summit între Trump şi dictatorul nord-coreean Kim Jong-un, potrivit Deutsche Welle.
“Preşedintele Donald J. Trump s-a întâlnit cu Kim Yong-chol timp de o oră şi jumătate pentru a discuta despre denuclearizare şi cel de-al doilea summit, care va avea loc spre sfârşitul lunii februarie. Preşedintele [Trump] aşteaptă cu nerăbdare întâlnirea cu preşedintele Kim, care va avea loc într-o locaţie ce va fi anunţată la o dată ulterioară”, a susţinut Sarah Huckabee Sanders, purtătoare de cuvânt a Casei Albe.
De asemenea, Kim Yong-chol a discutat anterior cu secretarul de stat american Mike Pompeo.
Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a precizat într-o declaraţie că apreciază întâlnirea planificată între Trump şi Kim şi a subliniat că aceasta ar putea fi un “punct de cotitură” în direcţia obţinerii unei păci durabile în Peninsula Coreeană.
Trump a schimbat o serie de scrisori cu omologul său nord-coreean în pofida unor progrese mai puţin concrete în ceea ce priveşte acordul vag privind denuclearizarea Phenianului încheiat la prima întâlnire istorică din Singapore în iunie 2018. De asemenea, preşedintele american a discutat de câteva ori despre posibilitatea unui al doilea summit la începutul acestui an.
În septembrie 2018, Trump a afirmat că scrisorile de la Kim sunt minunate şi că s-au plăcut. Totuşi, de atunci, câţiva analişti privaţi au publicat rapoarte detaliate despre faptul că Phenianul dezvoltă în continuare tehnologie nucleară şi pentru rachete. Totodată, o întâlnire între Pompeo şi Kim Yong-chol programată pentru noiembrie 2018 în New York a fost anulată pe neaşteptate. Oficiali americani au declarat la acea vreme că Phenianul a anulat întâlnirea.
Mass media sud-coreeană a raportat că delegatul Kim Yong-chol a transmis vineri o altă scrisoare din partea dictatorului nord-coreean.
Refuzul Coreei de Nord de a furniza informaţii detaliate privind structurile sale nucleare şi rachetele – ce vor fi folosite de inspectori pentru a verifica orice acord privind închiderea programului său de arme – a fost motivul pentru blocarea discuţiilor dintre cele două părţi.
Phenianul a cerut ca Washingtonul să renunţe la sancţiunile economice dure şi să ofere garanţii de securitate înainte de a lua orice măsură în afara suspendării iniţiale a testelor sale nucleare şi a rachetelor.
Vicepreşedintele american Mike Pence a afirmat miercuri că dialogul Trump-Kim a fost “promiţător”, dar “încă aşteptăm paşi concreţi din partea Coreei de Nord în direcţia eliminării armelor nucleare care ne ameninţă poporului şi aliaţii din regiune”.
Într-un discurs anual susţinut cu ocazia Anului Nou, Kim Jong-un şi-a exprimat frustrarea faţă de lipsa de progres în cazul negocierilor cu SUA. Totuşi, într-o vizită recent efectuată la Beijing, Kim afirmase că ţara sa va urmări organizarea unui al doilea summit cu Trump pentru “a obţine rezultate ce vor fi aplaudate de comunitatea internaţională”, potrivit agenţiei chineze de ştiri de stat Xinhua.
Diverşi analişti independenţi sunt foarte sceptici că Phenianul va abandona cu uşurinţă un arsenal nuclear construit într-o ţară sărăcită şi care este considerat de Kim singura garanţie pentru supravieţuirea regimului său totalitar.