Dedolarizarea continuă: Israelul depune cerere pentru a se alătura AIIB

Liderul chinez Xi Jinping (centru) pozează alături de  invitaţii la ceremonia de lansare a AIIB în Marea Sală a Poporului din  Beijing, 24 octombrie 2014.
Liderul chinez Xi Jinping (centru) pozează alături de invitaţii la ceremonia de lansare a AIIB în Marea Sală a Poporului din Beijing, 24 octombrie 2014. (Captură Foto)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a semnat o cerere de solicitare pentru ca Israelul să se alăture Băncii Asiatice pentru Investiţii în Infrastructură (AIIB), a declarat miercuri Ministerul israelian de Externe.

Peste 50 de ţări, incluzând Australia, Marea Britanie, Franţa, Germania şi Italia, au declarat că se alătură Băncii AIIB, în timp ce Japonia şi SUA s-au abţinut până în acest moment, susţine Reuters.

China a stabilit ziua de 31 martie drept termen limită pentru ca statele doritoare să poată deveni membre fondatoare ale AIIB, o instituţie care ar putea întări şi extinde influenţa regională şi globală a regimului comunist chinez.

Washingtonul a încercat să îşi convingă aliaţii să nu se alăture băncii AIIB, considerată a fi o provocare pentru Banca Mondială şi Banca Asiatică pentru Dezvoltare, asupra căreia SUA manifestă o influenţă considerabilă.

Dar, marţi, şeful Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, a declarat că instituţia financiară mondială plănuieşte să lucreze cu AIIB pentru a lupta împotriva sărăciei şi pentru a finanţa proiecte de infrastructură. Kim a adăugat că Banca Mondială şi AIIB vor finanţa împreună proiecte individuale de infrastructură sau vor lucra asupra integrării regionale.

Secretarul Trezoreriei americane Jack Lew a declarat marţi că Washingtonul va accepta AIIB cât timp aceasta va completa instituţiile existente şi va adopta standarde înalte de mediu şi guvernare.

Într-o declaraţie publicată pe website-ul său oficial, Ministerul israelian de Externe a declarat că intrarea Israelului în AIIB va deschide o serie de oportunităţi pentru integrarea companiilor israeliene în proiectele de infrastructură pe care le va finanţa banca.

Companiile israeliene se îndreaptă tot mai mult spre Asia pentru a profita de o explozie a cererii pentru tehnologia lor şi în condiţiile în care guvernul israelian le-a cerut să îşi diversifice pieţele de export ca răspuns la valul tot mai mare de anti-semitism din Europa şi a unor potenţiale sancţiuni comerciale, conform Reuters.

Noua bancă, susţinută de China, plănuieşte să investească 100 de miliarde de dolari în proiecte de infrastructură în diverse ţări asiatice. Jumătate din acea sumă a fost deja acoperită de China.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe