Aflat după gratii, Ioan Niculae scrie cărţi la foc automat. Inspectorii ANP trag un semnal de alarmă

Dacă Dan Voiculescu a scris nu mai puţin de opt cărţi de când a fost "cazat" la Rahova, în vara lui 2014, nici controversatul om de afaceri Ioan Niculae nu se lasă mai prejos.
Ioan Niculae, patronul INTERAGRO. (Facebook)
Andrei Pricopie
04.01.2016

Mai toţi deţinuţii celebri ai ţării, odată ajunşi după gratii, s-au apucat de scris cărţi, deşi unii dintre ei nu s-au mai remarcat până atunci în acest domeniu. Motivul? Pentru fiecare "lucrare ştiinţifică" scrisă, un deţinut beneficiază de o scutire de pedeapsă de 30 de zile.

Condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare în dosarul "Mită la PSD", pentru finanţarea ilegală a campaniei prezidenţiale a lui Mircea Geoană, Ioan Niculae a fost arestat pe 2 aprilie 2015 şi ar urma sa iasă din penitenciar la termen pe 10 ianuarie 2017.

Numai că magnatul nu a stat degeaba. În doar câteva luni de detenţie, Ioan Niculae, care face demersuri în instanţă să obţină eliberarea condiţionată, a scris deja cinci cărţi care tratează subiecte din domeniul agriculturii şi chimiei.

O notă internă a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) din 25 august 2015, aflată la dosarul prin care Ioan Niculae încearcă să iasă din penitenciar pe 22 ianuarie 2016, arată că, până la data întocmirii documentului, omul de afaceri a reuşit deja să îşi reducă pedeapsa cu 167 de zile: 150 prin elaborarea a 5 lucrări ştiinţifice şi 17 zile ca urmare a muncii prestate în penitenciarele Jilava şi Găeşti, relatează romaniacurata.ro.

Ioan Niculae a realizat în timp record 5 lucrări considerate ştiinţifice: "Bioetanolul, combustibilul viitorului", "Biodieselul, motorina ecologică", "Valorificarea energetică a biomasei", "Orientări moderne în producţia vegetală" şi "Tehnologii moderne în producţia vegetală". Toate cele 5 lucrări au fost publicate anul trecut la editura Aius din Craiova.

Potrivit publicaţiei citate, lucrarea "Bioetanolul, combustibilul viitorului" are 122 pagini, 82 scrise şi 40 anexe cu scheme şi tabele mici explicate sub ele şi 35 de referinţe bibliografice şi a fost scrisă în 22 de ore şi 40 de minute pontate. Cartea a fost documentată, redactată şi publicată în doar 7 zile. Alte cărţi au fost scrise în 16 sau 18 ore.

"Având în vedere numai volumul şi complexitatea lucrărilor publicate, fără a analiza caracterul ştiinţific sau originalitatea acestora, apreciem că aceste lucrări nu pot fi realizate în mod obişnuit de persoane cu aptitudini într-un timp de maxim 23 ore", au atras atenţia inspectorii ANP, care admit însă că există posibilitatea ca Niculae să fi redactat lucrările şi în celulă, nu doar la sala educativă.

Programul "Deţinuţii scriitori" ar putea fi închis

Legea spune că aceste cărţi trebuie să fie adevărate lucrări ştiinţifice pentru ca deţinuţii să poată beneficia de reducerea pedepsei, însă comisiile de eliberare condiţionată din penitenciare avizează orice carte care vine cu recomandarea unui profesor universitar.

Potrivit publicaţiei Adevărul, cartea poate conţine orice, pentru că legea nu stabileşte cine ar trebui să decidă dacă este sau nu lucrare ştiinţifică şi, mai mult, legea nu obligă profesorul şi pe nimeni altcineva să citească şi să evalueze lucrarea deţinutului, aşa că, profitând de aceste carenţe legislative, mulţi dintre puşcăriaşi devin peste noapte "scriitori".

Noul ministru al Justiţiei, Raluca Prună nu exclude posibilitatea de a da o ordonanţă de urgenţă care să pună capăt "poliscribismului" ce proliferează în închisori, în contextul în care mai toţi puşcăriabilii mai mult sau mai puţin celebri ajunşi după gratii îşi descoperă brusc veleităţi literare sau ştiinţifice.

"Există o propunere (de lege n.r.) care se află acum pe masa mea şi care încearcă să reglementeze cumva situaţia aceasta foarte prolifică din penitenciare. Toată lumea, dintr-o dată, a devenit poliscribă. Dar regulamentul nu rezolva, după opinia mea, o situaţie de discriminare. Pentru ca legea, aşa cum este ea acum, discriminează între cel care scrie în penitenciar o carte şi cel care, de exemplu, cântă foarte frumos, sculptează foarte frumos, pictează foarte bine. Deci, oameni care fac alte activităţi prin care dovedesc că s-au îndreptat în cursul executării pedepsei, se face această distincţie. Deci, astăzi, pe legea pe care o avem acum, faptul de a scrie o carte…", a declarat Raluca Prună, în cadrul unui interviu acordat hotnews.ro.

Mai mult, orice fel de carte, fie că este despre albine sau despre sistemul matrimonial în secolul XV este considerată "lucrare cu caracter ştiinţific", în baza unei decizii a unei comisii din penitenciar.

În aceste condiţii, propunerea de lege aflată pe biroul ministrului Justiţiei stipulează că, înainte ca o aşa-zisă lucrare cu caracter ştiinţific să ajungă în comisie, să existe un comitet ştiinţific din care să facă parte oameni din lumea academică sau specialişti în domeniul respectiv şi care pot atesta caracterul ştiinţific.

Ministrul şi-a exprimat însă dubii că această procedură va da rezultate, având în vedere că "trăim într-o ţară în care (...) există coordonatori de doctorate care au putut să dea doctorate, pe aceeaşi teză, unui număr mare de doctoranzi." Deci, această propunere de lege va mai scădea din numărul de lucrări scrise în penitenciar, însă nu va rezolva problema în sine, a opinat ministrul.

În consecinţă, Raluca Prună declară că nu exclude o ordonanţă de urgenţă, care ar rezolva rapid această problemă, dar nu poate nici confirma acum că va recurge la această măsură pentru a opri frenezia scrisului printre puşcăriaşi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor