Congresul SUA trage un semnal de alarmă asupra creşterii puterii militare a Chinei

O comisie a Congresului SUA a tras, miercuri, un semnal de alarmă asupra creşterii puterii militare a Chinei, estimând că în anul 2020 această ţară va dispune de cea mai mare flotă de submarine moderne şi de nave de luptă din zona Pacificului de Vest, relatează Associated Press.
(TED ALJIBE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
20.11.2013

O comisie a Congresului SUA a tras, miercuri, un semnal de alarmă asupra creşterii puterii militare a Chinei, estimând că în anul 2020 această ţară va dispune de cea mai mare flotă de submarine moderne şi de nave de luptă din zona Pacificului de Vest, relatează Associated Press.

Modernizarea armatei chineze modifică echilibrul de forţe din regiunea Asia-Pacific şi ameninţă preeminenţa de decenii a Statelor Unite în acest spaţiu geopolitic, se menţionează într-un raport al Comisiei de evaluare economică şi de securitate SUA-China (U.S.-China Economic and Security Review Commission), care avertizează asupra implicaţiilor acestor transformări asupra relaţiilor americano-chineze, precum şi asupra securităţii SUA.

Comisia a făcut şi o evaluare a atacurilor cibernetice provenite din China, a relaţiilor economice dintre Washington şi Beijing şi a relaţiilor Chinei cu alte state.

Prima recomandare adresată Congresului SUA este să aprobe alocarea de fonduri suplimentare, astfel încât Pentagonul să-şi poată pune în practică planul de sporire a prezenţei navale în regiunea Asia-Pacific, de la 50% din capacităţi, cât este în prezent, la 60% în anul 2020. De altfel, prioritatea administraţiei Obama este reorientarea militară şi diplomatică înspre Asia, după retragerea din Irak şi Afganistan.

În raport se subliniază că 'sporesc temerile în rândul aliaţilor şi partenerilor SUA că Departamentul Apărării nu va reuşi să-şi respecte aceste angajamente din cauza reducerii bugetului alocat apărării şi a provocărilor în materie de securitate în alte zone'. Se mai recomandă şi sprijinirea aliaţilor Statelor Unite în regiunea Asia-Pacific pentru a-şi moderniza capacităţile militare navale şi aeriene.

Anul trecut, Ministerul chinez de Externe a acuzat această comisie că 'induce mentalitatea Războiului Rece' şi a declarat că Beijingul nu are intenţii de natură ofensivă, reamintind că SUA alocă sume imense pentru prezenţa navală departe de ţărmul american, iar bugetul pentru apărare al Statelor Unite îl depăşeşte cu mult pe cel al Chinei.

Însă congresmanul republican Howard McKeon, preşedintele Comisiei pentru Apărare din Camera Reprezentanţilor, afirmă că, în timp ce SUA îşi reduc bugetul destinat apărării, China îl măreşte. 'Prin actualul ritm al modernizării, Beijingul arată că intenţionează să-şi dezvolte capacitatea de a-şi proiecta influenţa şi puterea departe de graniţele sale', consideră acesta.

În schimb, congresmanul democrat Adam Smith consideră că, deşi SUA trebuie să monitorizeze atent evoluţia armatei chineze, o relaţie de rivalitate dintre cele două ţări poate fi evitată, ele având posibilitatea să colaboreze în avantaj reciproc.

Raportul Comisiei din Congres a fost întocmit pe baza datelor obţinute de la serviciile de informaţii şi de la institutele de cercetare politică. Documentul precizează că în prezent China construieşte şapte categorii de nave de război, printre care se numără şi submarinele nucleare şi cele clasice, diesel, distrugătoare şi alte tipuri de ambarcaţiuni.

De asemenea, China îşi dezvoltă şi tehnologia spaţială, element important întrucât sateliţii de telecomunicaţii pot fi folosiţi pentru spionaj şi sunt un instrument esenţial în războiul modern, existând pentru prima dată informaţii publice conform cărora China poate să plaseze sateliţi militari pe orbită.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor