Arbori ornamentali cu creştere rapidă

Arborele de mătase
Arborele de mătase (Facebook)

Indiferent dacă aveţi o curte de doar câţiva metri pătraţi sau foarte mult spaţiu în jurul casei, este indicat să existe măcar un arbore ornamental pentru că acesta dă viaţă mediului înconjurător. Arborii ornamentali sunt plăcuţi indiferent de anotimp, fie prin mirosul dulce al florilor, umbra pomilor unde să regăsiţi pacea şi liniştea în serile de vară, fie datorită coloritului arămiu al frunzelor toamna sau crengilor acoperite de nea în mijlocul iernii.

Arbori ornamentali cu creştere rapidă. Arborele de mătase – Albizia Julibrissin Durazz

Arborele de mătase (Mimoza) este un arbore originar din Asia, care creşte foarte rapid, până la 10-12 m. Numele i-a fost dat după nobilul italian Filippo Albizzi care în anul 1749 a adus un exemplar în Italia, din Constantinopole. Este o specie termofilă, necesită protecţie laterală în locurile unde se plantează, şi are un aspect tropical dar este rezistent la clima noastră.

Frunzişul delicat cu aspect exotic, care se strânge seara ca şi cum s-ar pregăti de culcare, şi coroana ca o umbrelă naturală, îl fac probabil cel mai frumos arbore exotic care supravieţuieşte fără probleme în condiţiile din România. Creşte ca un arbore cu o singură tulpină, dar şi ca un arbust cu tulpini multiple, iar coaja gri deschis dă un contrast splendid în raport cu coroana înfrunzită şi plină de flori.

Înfloreşte din iunie-iulie până toamna târziu, cu flori delicate ca de mătase de culoare alb-roz şi un parfum divin. Se adaptează aproape la orice fel de sol şi este rezistent la secetă; se poate planta în plin soare sau la semiumbră, direct în grădină sau în ghivece ţinute pe balcon.

Arbori ornamentali cu creştere rapidă. Liliacul indian (Lagerstroemia indica)

În funcţie de varietate, Liliacul indian poate lua formă de arbust sau arbore. Arborele poate lua fie o formă înaltă, adunată, fie răsfirată, cu diametrul coroanei cuprins între patru şi şase metri. Multe soiuri au creşte foarte rapidă, ajungând să crească aproape un metru pe an, încă din primul an de plantare.

Liliacul indian are perioada de înflorire maximă între 60 şi 120 de zile. La maturitate, planta are dimensiuni cuprinse între 46 de centimetri şi 12 metri. Florile, în formă clasică, apar la începutul verii, culorile lor variind de la alb, la diferite nuanţe de roz, mov, lavandă şi roşu.

Arbori ornamentali cu creştere rapidă. Arborele Paulownia

Cunoscut şi sub numele de “Copacul Prinţesei”, Paulownia este un arbore decorativ originar din China, unde se cultivă de circa 2000 de ani pentru producţia de lemn. Acesta are o creştere foarte rapidă, în Europa fiind introdus ca arbore de grădină cu aproximativ 200 de ani în urmă. Denumirea ştiinţifică este Paulownia Tomentosa dar în multe cazuri este denumit şi Paulownia imperialis. Numele i-a fost dat în onoarea prinţesei Anna Paulowna, fiica ţarului Paul I, principesa Olandei.

Se remarcă prin înflorirea sa abundentă de la începutul primăverii, când i se deschid corolele liliachii cu parfum discret de violete. Datorită perişorilor existenţi pe partea inferioară a frunzelor, Paulownia este un bun absorbant al zgomotelor. Este sensibil la ger şi îngheţuri timpurii, având nevoie de soluri bogate şi uşoare. Se înmulţeşte prin seminţe sau lăstari.

Arbori ornamentali cu creştere rapidă. Cupressocyparis Leylandii

Este un arbore conifer care poate ajunge până la 10-15 m înălţime. Este cunoscut ca având creşterea cea mai rapidă pentru un gard viu persistent (până la un metru pe an).

Are un aspect foarte asemănător cu tuia plicată, fără pretenţii deosebite la condiţiile de sol şi cu o rezistenţă la secetă mai bună faţă de tuia. Nu agrează însă solurile grele - în cazul în care pământul din grădina dumneavoastră este argilos, ameliorarea drenajului este o acţiune necesară în vederea obţinerii unui gard viu compact şi sănătos.

În tinereţe are crengile mai rare dar cu timpul devine mai des. Frunzele sunt de un verde închis spre argintiu. Plantat în luna mai, în condiţii corecte, puteţi obţine plante de doi metri înălţime în toamna aceluiaşi an.

Arbori ornamentali cu creştere rapidă. Liquidambar Styraciflua

Arborele Liquidambar Styraciflua provine din pădurile temperate americane, găsindu-se în Connecticut, Florida şi Louisiana. Are formă piramidală şi frunze de culoarea cuprului, aurii şi sângerii. La maturitate poate atinge o înălţime de până la 25 de metri şi creşte până la un metru în primul an de la plantare. Se dezvoltă bine în sol bogat în humus şi bine drenat. Are nevoie de lumină şi rezistă la temperaturi de până la -24 de grade Celsius.

Aceştia sunt unii dintre arborii cu creştere rapidă care vă pot înfrumuseţa grădina, bucura privirile şi aduce o oază de umbră în verile fierbinţi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.