Adrian Socaciu: "Ca şi sănătatea şi educaţia, sportul este prioritar doar pe hârtie" (Video)

Sportul universitar este sublim dar lipseşte aproape cu desăvârşire, românii riscă să se transforme într-o naţie de obezi iar în aceste condiţii un membru al Guvernului îşi permite să spună că "în România nu se doreşte nimic", explică Adrian Socaciu, preşedintele Student Sport.
Adrian Socaciu/Asociatia Student Sport (Florin Chirila/Epoch Times)
Loredana Diacu
24.05.2016
Se încarcă player-ul...

Iniţiator al proiectului Universiada 2021 la Bucureşti şi a unei serii de demersuri menite să se concretizeze într-o strategie la nivel naţional în domeniul sportului şi educaţiei fizice, Adrian Socaciu, preşedintele Asociaţiei Student Sport, a vorbit, într-un interviu acordat Epoch Times, despre necesitatea adoptării unei strategii viabile, la nivel naţional, vizând sportul. O strategie care, remarcă Socaciu, nu trebuie să rămână doar pe hârtie, cam cum se fac lucrurile la noi, ci şi implementată, altfel riscăm nu doar să rămânem fără sport de performanţă, ci să ajungem o naţiune de obezi.

Interviul a avut loc înaintea conferinţei "Batere, Zbatere şi Dezbatere a Educaţiei Fizice şi Sportului din România'', organizată de Student Sport. Ideea acestei conferinţe s-a născut în urmă cu o săptămână când Adrian Socaciu, preşedintele Student Sport - organizaţie implicată activ de 4 ani în domeniul sportului universitar - a descoperit, pur întâmplător, că pe site-ul Ministerului Tineretului şi Sportului a fost publicată fără ca prea multă lume să afle, mult aşteptata Strategie Naţională pentru Sport, strategie pe care românii o aşteaptă de 26 de ani.

Considerând că un astfel de document este sau ar trebui să fie de interes national, căci sportul este mai mult decât mişcare, este legat de sănătatea şi educaţia unei naţii, Student Sport a organizat dezbaterea de marţi, în ideea că un dialog al factorilor interesaţi de acest subiect va genera idei care să fie incluse în strategie.

"Vorbim în societate de o problemă a sistemului sanitar, o problemă a sistemului educaţional dar nu constatăm că avem nevoie de o bază, de o fundaţie solidă în ceea ce înseamnă educaţia fizică, educaţia fizică în şcoală, în liceu, în facultate. Faptul că de 26 de ani nu avem o viziune privind sportul românesc, nu avem o strategie, o lege a sportului românesc, ultima lege a fost în 2004, ne-a făcut să punem lucrurile în mişcare şi este pentru prima dată când sunt aşteptaţi reprezentanţi ai Guvernului, ai societăţii civile, să discutăm transparent ce dorim, unde dorim să ajungem, ce vrem să facem", a declarat, pentru Epoch Times, Adrian Socaciu, în deschiderea conferinţei de presă.

"Trebuie să avem curajul să ne asumăm şi nu să fie doar pe hârtie ci transpus în politici publice iar cei ce conduc instituţii de resort - Ministerul Educaţiei şi Ministerul Tineretului şi Sportului să implementeze, iar dacă nu pot să implementeze, să lase locul celor care pot să implementeze, căci dacă mai aşteptăm doar 26 de ani nu doar că nu se va califica echipa naţională de fotbal, dar vom fi o naţie de obezi", a adăugat Adrian Socaciu.

Ca şi sănătatea şi educaţia, sportul este prioritar doar pe hârtie, a mai explicat Socaciu, adăugând că în mediul universitar nu există sport ci doar nişte competiţii care se desfăşoară în fiecare an. Lucrurile s-ar putea însă schimba, susţine Socaciu, dacă ar exista voinţă la nivel de factori decizionali, iar Student Sport poate pune pe masa guvernanţilor un plan naţional de măsuri vizând sportul universitar.

"Planul există, este elaborat, iar în momentul în care dânşii sunt interesaţi acest lucru se poate. Cu această ocazie, pe data de 23 februarie, în cadrul comisiei de Tineret şi Sport din cadrul camerei deputaţilor nişte parlamentari au solicitat doamnei Elisabeta Lipa să vină cu un pachet de măsuri privind sportul universitar. Până acum asta nu s-a întâmplat. Ce e mai dureros este că nu există o dezbatere despre unde trebuie să ajungem", a adăugat Socaciu.

Preşedintele Student Sport a mai susţinut că la nivel de Guvern nu există interes (lucru care a reieşit şi din absenţa de la dezbaterea de astăzi a reprezentanţilor Ministerului Tineretului şi Sportului).

"Am rămas surprins când un membru al Guvernului României mi-a transmis "în România nu se doreşte nimic!" Dacă în calitate de membru al Guvernului României îţi asumi acest lucru, unde ne îndreptăm?", a subliniat preşedintele Student Sport.

Socaciu a mai precizat că a vorbit şi cu reprezentanţii partidelor, cei ce fac legile în Parlament, despre Universiadă, însă nu a primit deocamdată niciun răspuns. Poate vor răspunde după campania electorală... speră preşedintele Student Sport.

"M-am întâlnit şi cu reprezentanţii partidelor (...) am fost peste tot să vorbesc despre Universiadă. Probabil o să primim răspuns după alegeri, tocmai să nu introducă sportul într-o temă electorală. Dincolo de aceasta, cred că trebuie tras însă un semnal de alarmă partidelor politice, că sportul e mai mult decât mişcare, este vorba de sănătatea, securitatea şi educaţia poporului român care are mare nevoie de un plan concret''.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor