Paradoxul lui Protagoras

Paradoxul Curţii de Judecată, cunoscut şi sub numele de paradoxul lui Protagoras, este o veche problemă de logică ce îşi are originile în Grecia antică.
Justiţia (Shutterstock)
Epoch Times România
02.05.2016

În urmă cu mai mulţi ani, un profesor de drept a dat peste un student care dorea să înveţe, dar nu-şi putea plăti taxa.

"Îţi voi plăti în ziua în care voi câştiga primul caz în instanţa de judecată", i-a propus studentul.

Profesorul a fost de acord cu propunerea. Când s-a terminat cursul, studentul a decis să nu mai profeseze în domeniul dreptului, astfel că profesorul a hotărât să-l dea în judecată pentru a-şi recupera banii.

Profesorul a explicat că, dacă va câştiga procesul, studentul va trebui să-i plătească taxa, iar dacă va pierde, studentul tot va trebui să-i plătească pentru că, potrivit contractului iniţial, ar fi câştigat primul său caz în instanţă, astfel că în ambele cazuri îşi va primi banii datoraţi.

La fel de genial, studentul a argumentat:"Dacă eu câştig cazul, conform instanţei de judecată, nu trebuie să-i mai plătesc nimic profesorului pentru că procesul este tocmai despre neplata taxei mele, iar dacă pierd atunci oricum nu trebuie să-i plătesc pentru că nu am câştigat primul meu caz în instanţă .... Aşa că în ambele cazuri nu îi voi plăti nimic profesorului."

Aşadar, care dintre cei doi are dreptate?

Povestea a fost relatată de autorul latin Aulus Gellius într-una dintre lucrările sale. Profesorul nu era nimeni altul decât filozoful grec Protagoras, iar pe studentul său îl chema Euthalos.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor