Adrian Severin: Este evidentă intenţia clară a Consiliului de a renaţionaliza proiectul Schengen

Epoch Times România
15.06.2012

Membrii Consiliului UE insistă asupra faptului că baza juridică a Acordului Schengen trebuie modificată doar pentru că doresc să aibă posibilitatea de a reintroduce frontierele interne în cadrul UE, fiind vorba de un populism total, din moment ce frontierele interne nu contribuie la îmbunătăţirea vieţii şi securităţii cetăţenilor, ci doar limitează libertatea lor, susţine eurodeputatul român Adrian Severin (neafiliat), într-o declaraţie scrisă după recenta dezbatere din Parlamentul European pe acest subiect.

"Este evident faptul că există o intenţie clară a Consiliului de a renaţionaliza proiectul Schengen şi de a se întoarce la o abordare interguvernamentală depăşită. Mai mult decât încercarea de a satisface orgoliul unei instituţii europene, acest lucru reflectă mai degrabă o abordare demagogică a dialogului cu societăţile naţionale decât interesul pentru securitatea cetăţenilor. Schimbarea bazei juridice a mecanismului de evaluare privind Acordul Schengen ar trebui să fie luată în calcul doar în ceea ce priveşte găsirea unei căi juste de implementare şi aplicare a acquis-ului Schengen. Statele membre întrunite în cadrul Consiliului doresc de fapt să controleze şi să schimbe mecanismele Schengen după cum doresc, nu pentru a îmbunătăţi Acordul, ci pentru a-şi ascunde propria incapacitate de a îmbunătăţi viaţa cetăţenilor, prin prezentarea libertăţii de mişcare ca fiind sursa tuturor relelor", menţionează Severin.

Miniştrii de interne din UE au decis, la 7 iunie la Luxemburg, să schimbe baza juridică a regulilor ce guvernează evaluarea Schengen, din articolul 77 al Tratatului privind funcţionarea UE în articolul 70, ceea ce înseamnă că Parlamentul European nu mai poate co-decide în acest domeniu, ci doar este informat adecvat despre deciziile Consiliului UE.

Eurodeputaţii consideră că astfel PE şi Comisia Europeană vor fi împiedicate să îşi exercite rolul de supraveghere în numele cetăţenilor europeni, iar statele membre vor fi libere să ignore orice eventuale temeri ale PE sau Comisiei Europene. Mai mult, decizia Consiliului UE a fost luată în timp ce negocierile cu alte instituţii UE erau în plină desfăşurare.

Mecanismul de evaluare şi monitorizare a aplicării acquis-ului Schengen de către statele deja intrate în spaţiul unic european de liberă circulaţie a fost propus de Comisia Europeană în luna septembrie a anului trecut. În conformitate cu planul Consiliului, comisiile de evaluare vor fi co-prezidate de un oficial dintr-un stat membru şi un reprezentant al Comisiei Europene. În prezent, evaluările sunt un proces pur interguvernamental, sub forma aşa-numitelor "peer reviews". Propunerea CE din septembrie anul trecut prevede un rol mai important pentru executivul comunitar în monitorizarea aplicării acquis-ului Schengen.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor