Sorin Oprescu - primar general al Capitalei, la al doilea mandat

Sorin Oprescu, primarul capitalei (ANDREI PUNGOVSCHI / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
15.06.2012

Sorin Oprescu a câştigat un nou mandat la Primăria Generală a Capitalei, după ce a candidat la alegerile locale independent, susţinut de USL.

Conform rezultatelor finale anunţate de Biroul Electoral Central, Sorin Oprescu a obţinut 54,79% din voturile alegătorilor, în timp ce principalul său contracandidat, democrat-liberalul Silviu Prigoană, a fost votat de 17,12% dintre bucureştenii care şi-au exprimat valabil opţiunea la urne.

În urma centralizării voturilor, pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), Uniunea Social Liberală (USL) a obţinut cele mai multe mandate, 37, Partidul Democrat Liberal (PDL) 11 mandate şi Partidul Popular - Dan Diaconescu (PP-DD) 7 mandate. Astfel, USL are o reprezentativitate în CGMB de 55, 65%, în timp ce PDL are 16,52,%, iar PP-DD - 10, 67%.

Într-un interviu în campania electorală, Sorin Oprescu afirma că Bucureştiul are nevoie de continuitate la nivelul marilor proiecte, motiv pentru care, dacă va câştiga alegerile pe 10 iunie, se va axa pe continuarea proiectelor începute.

"Vreau să construiesc trei spitale noi, să finalizez reabilitarea şi modernizarea a încă 35 de şcoli, să construiesc 10 creşe şi să ofer Bucureştiului o sală polivalentă modernă, precum şi o sală de concerte la standarde internaţionale", spunea Oprescu.

Printre priorităţile lui Oprescu pentru cel de-al doilea mandat se numără şi rezolvarea problemei câinilor comunitari, precum şi atragerea de fonduri europene.

"De exemplu, pasajul subteran Piaţa Sudului va fi realizat în mare parte cu fonduri europene în valoare de circa 30 de milioane de euro. Prin fonduri europene, la Spitalul Colentina, se va finaliza modernizarea pavilionului de cercetare şi dezvoltare. Tot prin fonduri europene se vor construi şi se vor dota două ambulatorii la Spitalul de copii "Victor Gomoiu" şi Spitalul de ortopedie şi traumatologie "Foişor", spunea în interviu Oprescu.

Potrivit primarului general, Bucureştiul va beneficia de proiecte de dezvoltare şi regenerare urbană în zona Calea Griviţei - Buzeşti - Berzei - Piaţa Matache.

"Avem proiecte pentru zonele Giuleşti - Săbăreni, Tei - Toboc - Plumbuita, zona Antiaeriană - Ghencea, Gara de Est, zona de Nord între bd. Poligrafie şi Centura Bucureştiului. De asemenea, puncte importante pe harta dezvoltării Bucureştiului sunt zona Esplanada, Răzoare şi reconversia zonelor aferente fostelor platforme industriale", a susţinut acesta.

Sorin Oprescu, doctor în ştiinţe medicale - specialitatea chirurgie medicală, profesor universitar, s-a născut la 7 noiembrie 1951, în Bucureşti.

A absolvit Facultatea de Medicină Generală Bucureşti în 1976, în acelaşi an a promovat colocviul de admitere la doctorat - grupa specialităţilor chirurgicale, la Clinica de Chirurgie a Spitalului Brâncovenesc. În anul 1981 a devenit doctor în ştiinţe medicale.

Între 2001 şi 2005, Sorin Oprescu a fost directorul Spitalului Elias din Bucureşti, iar între 1994 şi 2006 - director al Spitalului Universitar de Urgenţă din Capitală.

Oprescu a intrat în viaţa politică în 1995, ca membru al Partidului Democraţiei Sociale din România (PDSR), deţinând ulterior funcţia de vicepreşedinte al acestei formaţiuni politice care şi-a schimbat numele în PSD.

Între 1996 şi 2000, el a fost consilier în Consiliul General al Primăriei Municipiului Bucureşti şi viceprimar general (iulie - decembrie 2000). La alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2004 a fost ales senator PSD de Bucureşti.

A fost vicepreşedinte şi preşedinte al Organizaţiei PSD Bucureşti (în 2006).

În anul 2005, Sorin Oprescu a candidat pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD, pierzând însă în competiţia cu Adrian Năstase. Totodată, la Congresul PSD din decembrie 2006 a fost învins în cursa pentru şefia partidului de Mircea Geoană. Tot atunci, el s-a retras şi din funcţia de lider PSD Bucureşti, locul său fiind luat de Marian Vanghelie.

A candidat la funcţia de primar general al Capitalei în 1998, când a obţinut 19,3% din totalul voturilor exprimate, şi în anul 2000, când a obţinut în primul tur 41,16% din voturi, pierzând însă în faţa lui Traian Băsescu în al doilea tur, unde a convins 49,31% din electorat.

La a treia candidatură pentru Primăria Municipiului Bucureşti, intrat în turul al doilea în iunie 2008, Sorin Oprescu a obţinut, potrivit rezultatelor finale anunţate de BEM, 56,55% din voturile valabil exprimate în Capitală, în timp ce contracandidatul său, democrat-liberalul Vasile Blaga, a întrunit 43,45% din sufragii.

În primul tur al alegerilor pentru funcţia de edil-şef al Capitalei, Sorin Oprescu a fost votat de 30,12% din cei 532.603 de bucureştenii care şi-au exprimat valabil opţiunea la urne, iar Vasile Blaga - de 29,56%. Ca urmare, Sorin Oprescu a devenit primul candidat independent din perioada post-decembristă a României care câştigă fotoliul de primar general al Capitalei.

Sorin Oprescu a candidat şi la prezidenţiale în 2009, însă nu a reuşit să treacă în turul al doilea al alegerilor, situându-se pe locul al şaselea din totalul de 12 candidaţi.

La 19 septembrie 2011, preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat constituirea unui parteneriat între Uniunea Social Liberală şi primarul general Sorin Oprescu, în vederea candidaturii acestuia la viitoarele alegeri locale ca independent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor