Titus Corlăţean: E important ca România să se implice activ în agenda europeană de justiţie
alte articole
Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a subliniat, vineri, la Congresul Avocaţilor, importanţa implicării active a României în agenda europeană de justiţie, care are printre obiective asigurarea unei justiţii eficiente şi apropiate de cetăţean.
"Ceea ce contează este ca demersurile de reformă a justiţiei să continue şi să răspundă nevoilor reale ale cetăţenilor, indiferent de modul în care MCV-ul va fi gestionat în viitor. E important ca România să se implice activ în agenda europeană de justiţie, care are printre obiective asigurarea unei justiţii eficiente şi apropiate de cetăţean. Spre exemplu, în cadrul ultimului Consiliu JAI, la reuniunea miniştrilor de Justiţie de începutul acestei luni, am susţinut adoptarea unui text de compromis al unei viitoare directive care impune standarde riguroase de garantare a dreptului la apărare şi accesul la serviciile avocatului, promovând împreună cu Franţa o soluţie realistă de a avea mai mult timp în egală măsură la dispoziţie pentru transpunerea viitoarei directive. Împreună cu ministrul francez al Justiţiei am atras atenţia asupra necesităţii de a asigura un acces real şi mai facil la serviciile şi asistenţa unui avocat pentru persoanele cu venituri modeste", a declarat Corlăţean.
El s-a referit şi la datoria de a îndeplini angajamentele asumate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.
"Nu este o obligaţie a Ministerului Justiţiei (MJ) sau a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sau a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), este o obligaţie a tuturor instituţiilor şi este obligaţie asumată în faţa cetăţenilor. (...) Nu vom schimba nimic de dragul schimbării, nu vom reveni asupra măsurilor de reformă deja implementate de guvernele anterioare şi apreciate în rapoartele Comisiei Europene. Noul Guvern este determinat să continue tendinţa ascendentă a reformei sistemului judiciar şi ne dorim ca sistemul judiciar în ansamblul său să-şi asume gestionarea măsurilor de reformă. Sperăm ca viitorul raport din luna iulie al Comisiei Europene să surprindă cu obiectivitate toate progresele reale înregistrate în cei cinci ani de Mecanism de Cooperare şi Verificare şi să cuprindă concluziile oneste ce decurg din aceste realizări", a spus Corlăţean.
El şi-a exprimat convingerea că Uniunea Naţională a Barourilor din România va sprijini MJ în procesul de transpunere a legislaţiei UE.
"Experienţa dumneavoastră practică este esenţială pentru a avea un cadru normativ coerent şi eficient, care să corespundă realităţilor societăţii româneşti. Considerăm că o deschidere mai accentuată spre cooperarea avocaţilor în relaţia cu instituţii naţionale şi europene, dublată de o implicare mai aplicată în politicile publice ale MJ, ar fi în interesul mutual şi al dumneavoastră şi al ministerului", le-a spus ministrul Justiţiei avocaţilor prezenţi la Congres.