Adrian Năstase şi "efectul Băsescu": PSD a devenit a cincea roată la căruţa guvernării

Adrian Nastase (Epoch Times România)
D.B.
15.07.2025

Fostul premier PSD Adrian Năstase avertizează, într-o postare publicată pe blogul său, că PSD a ajuns un partener marginal în actuala coaliţie de guvernare. El descrie o configuraţie politică în care adevărata axă de putere s-a format între PNL şi USR, cu sprijinul Preşedinţiei, în timp ce PSD joacă un rol decorativ şi este tot mai slăbit atât la centru, cât şi în teritoriu.

„Căruţa guvernării pare că are patru roţi – PNL, USR, UDMR şi Grupul minorităţilor – iar PSD e a cincea roată”, susţine Năstase, subliniind că nici „cârmaciul” acestei guvernări nu provine din PSD.

Potrivit fostului lider social-democrat, tandemul PNL–USR controlează din ce în ce mai multe pârghii ale puterii: de la numirile în serviciile de informaţii şi funcţiile din ministere, până la comunicarea publică şi influenţa în administraţia locală. În această ecuaţie, PSD a ajuns un „partener-junior”, lipsit de iniţiativă şi cu tot mai puţin sprijin popular, atrage atenţia fostul premier, care dă cumva vina pe Traian Băsescu pentru actuala situaţie a PSD.

Adrian Năstase susţine că partidul a fost slăbit de o conducere subordonată „baronilor” locali şi de lipsa unor lideri naţionali vizibili, dar şi de absenţa unui mesaj clar sau a unor programe credibile.

El sugerează că o posibilă ieşire din acest impas ar putea fi susţinerea parlamentară, pe baza de acord, a unui guvern minoritar PNL-USR-UDMR, oferind astfel PSD-ului timp pentru regândirea unui nou mesaj politic şi a unei noi conduceri.

Potrivit fostului premier, Congresul PSD din toamnă ar putea marca un nou început pentru partid: „Poate însemna ieşirea PSD din mediocritate şi revenirea în prim-planul politicii româneşti”.

Iată textul integral publicat de Adrian Năstase:

"Căruţa guvernării actuale pare că are patru roţi – PNL, USR, UDMR şi Grupul minorităţilor, în timp ce PSD pare a fi a cincea roată. În plus, nici 'cârmaciul' căruţei nu e de la PSD.

Pornind de la ultimile evoluţii din guvern (numiri, comunicare publică), din parlament, de la Curtea constituţională, etc, îmi este foarte clar că s-a format o axă PNL/USR în interiorul guvernului, cu sprijin de la Cotroceni. Acest tandem din cadrul coaliţiei se va întări prin numirile în zona serviciilor de informaţii, a serviciului extern din MAE, din Ministerul economiei (regii de stat, etc). Poziţia PSD în această configuraţie va deveni tot mai slabă, inclusiv la nivelul administraţiei locale.

Sigur, tandemul PNL/USR are încă nevoie de PSD pentru a avea o majoritate în Parlament dar PSD a ajuns un partener-junior, care devine, treptat, prizonier al unei politici care îi afectează electoratul. Băsescu îşi dorea un PSD care să aibă „doar” 20% din electorat, astfel încât să nu mai fie nucleul unor posibile formule de guvernare (pe vremea când avea 35-40%). Iată că dorinţa lui s-a îndeplinit. În plus, PSD nu mai dispune nici de posibili aliaţi în zona de stânga.

În ultimii ani, politica de supravieţuire, bazată pe conducerea partidului de la nivel local, în funcţie de interesele „baronilor” din judeţe şi ale câtorva de la Centru a dus la epuizarea resurselor de lideri naţionali, la o reprezentare slabă în parlament şi la o penurie de idei sau programe credibile.

Marea dilemă a membrilor partidului este acum dacă să rămână în continuare la guvernare sau să treacă în opoziţie. Chiar şi cei care vor să rămână la guvernare, pe ideea de a continua – unii dintre ei – să rămână conectaţi la anumite surse de finanţare sau pentru a-şi asigura un tip de protecţie împotriva unor eventuale dosare, îşi dau seama că, în perspectiva următoarelor alegeri parlamentare, AUR poate 'aspira' cea mai mare parte a votanţilor PSD. Pe de altă parte, regândirea unui nou mesaj, a unor noi programe şi a unui nou lidership sunt greu compatibile cu prezenţa în actualul guvern.

Sigur, un partid responsabil nu se poate despărţi de responsabilitatea ieşirii din această situaţie (la care a contribuit împreună cu PNL dar şi cu USR). Poate însă că sprijinirea, din parlament, pe baza unui acord solid, a unui guvern minoritar PNL/USR/UDMR ar oferi răgazul necesar pentru atingerea acestor obiective. Reamintesc că guvernul PSD din 2000-2004 a fost un guvern minoritar, sprijinit în parlament de UDMR, pe baza de acorduri negociate anual.

Din acest punct de vedere, Congresul din toamnă al partidului poate însemna ieşirea PSD din mediocritate şi revenirea în prim-planul politicii româneşti."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor