Adrian Năstase, critic la adresa iniţiativelor de desfiinţare a Uniunii Scriitorilor din Puşcării
alte articole
Autor el însuşi de literatură de penitenciar, fostul premier Adrian Năstase persiflează, pe blogul său, atenţia acordată fenomenului deţinuţilor scriitori şi demersurile de stopare a acestuia.
"În Europa, se desfăşoară în acest moment două crize grave – una în Germania, unde, conform doamnei Merkel, guvernul a pierdut controlul asupra refugiaţilor şi alta în România, unde s-a pierdut controlul asupra lucrărilor ştiinţifice elaborate în închisori (aproape 100 – cărţi, nu închisori). Situaţia a devenit dramatică, astfel că au trebuit să intervină „intelectualul lui Băsescu” – Gabriel Liiceanu, „intelectuala lui Soros” – Alina Mungiu Pippidi, însuşi preşedintele Uniunii scriitorilor din România – prietenul Nicolae Manolescu, opinia publică internaţională, ziare şi reviste, televiziuni, până şi obiectiva agenţie de ştiri, Hotnews. Cred că doar candidatul perpetuu la Premiul Nobel nu a intervenit. Dar poate mă înşel…Alertă la nivel planetar.", scrie Adrian Năstase pe blogul său.
După minimizarea fenomenului care a permis unor deţinuţi - unii dintre ei fără prea multă ştiinţă de carte - să "scrie" lucrări ştiinţifice în timp record, reducându-şi astfel pedeapsa, Năstase care, reamintim, a făcut închisoare de două ori, timp în care a scris două cărţi şi o lucrare ştiinţifică, a "publicat" pe blog şi a ţinut conferinţe educative pentru deţinuţi, ironizează şi eforturile de stopare a "creativităţii" puşcăriaşilor.
"Scandal de ultimă oră, halucinant, incendiar, breaking news din oră în oră. Parlamentul s-a auto-sesizat. 18 parlamentari ronini – ce-şi caută un loc pe listele din toamnă – au găsit soluţia: eliminarea unei litere poznaşe din articolul 96 din legea 254/2013. Cine s-ar fi aşteptat la o soluţie atât de inteligentă şi de simplă? Elimini o literă (litera f) şi lucrurile se rezolvă. Expunerea de motive este magistrală. Soluţia ar fi necesară pentru că legea permite „fentarea pedepselor”. Nu vreau să v-o povestesc (expunerea). Merită citită. Este antologică.", adaugă Năstase.
În viziunea fostului premier, stoparea fenomenului care a premis scrierea unor cărţi precum "Creşterea chinchilelor” sau nu mai puţin celebra ”Băuturi şi arta de a prepara mixuri” scrisă de un fost primar din Cluj capătă proporţii apocaliptice, trimiţându-l cu gândul la filmul (cartea) „Fahrenheit 451”, carte/film despre un viitor în care cărţile sunt interzise.
"Cărţile scrise în închisori ar trebui arse. Tirajele, confiscate. Doar munca fizică ar trebui lăsată să ducă la reducerea pedepselor. Munca intelectuală e periculoasă. Ea te încurajează să gândeşti, ceea ce este riscant pentru un stat de drept original. La fel blogurile şi face-bookul – acesta din urmă ar trebui permis doar cu ocazia alegerilor prezidenţiale. Odată cu eliminarea literei buclucaşe, care supără atât de tare procurorii DNA, ar trebui, de asemenea, ca, în ordonanţa de guvern solicitată de ministrul Justiţiei, să fie cuprinsă şi decizia de deschidere a şantierului canalului Bucureşti-Dunăre, pentru re-educarea prin muncă fizică a „gulerelor albe”.", continuă Năstase.
Nu deţinuţii sunt vinovăţi pentru ceea ce se întâmplă, mai opinează Năstase, ci lacunele legislative iar intervenţia Guvernului printr-o ordonanţă de urgenţă, aşa cum a promis ministrul Justiţiei, nu se justifică, mai susţine acesta:
"Într-un registru mai serios – chiar nu ştie nimeni din ce motiv au apărut excesele în aplicarea literei f? Realizez că nivelul de incompetenţă a crescut alarmant dar oare nu a fost nimeni în stare să citească şi articolele din legea 254/2013, de după articolul 96? Spre exemplu, articolul 187? Nu este clar că în urma adoptării legii de executare a pedepselor, se stabilea să fie adoptată o hotărâre de guvern care să conţină REGULAMENTUL DE APLICARE a legii şi care trebuia să stabilească procedurile concrete pentru controlul corectitudinii şi probităţii lucrărilor (referate de final din partea unor comisii academice, etc). Este de vină Gigi Becali pentru această lacună legislativă? Sau MM Stoica? Nu vreau să judec nicio lucrare. Pot doar să anunţ că lucrările mele le ţin la dispoziţia oricui, desigur şi a lui Nicolae Manolescu. Inclusiv manuscrisele – pe care le-am păstrat.
Întrebarea fundamentală în legătură cu procedura de la art 96 şi lipsa, după aproape doi ani, a regulamentului de aplicare nu ar trebui să preocupe comisiile de specialitate din parlament? Sau Ministerul Justiţiei? Sau DNA? Sau CSM? Sau ANP? Sau ÎCCJ? Chiar nimeni de la aceste instituţii nu a înţeles că exagerările şi abuzurile pot fi corectate rapid printr-o hotărâre de guvern URGENTĂ şi că nu e nevoie de o ordonanţă DE URGENTA pentru a rezolva această chestiune?
Din punctul meu de vedere, varianta propusă de parlamentari şi de Ministerul Justiţiei, sub aspectul stabilirii vinovăţiei şi găsirii unei rezolvări, seamănă cu soluţia aruncării patului pe fereastră în cazuri de adulter.", concluzionează fostul premier.
Reamintim că în baza legii 254/2013 deţinuţii beneficiază de o scutire de pedeapsă de 30 de zile pentru fiecare "lucrare ştiinţifică" realizată. În consecinţă, mai toţi deţinuţii celebri ai ţării s-au transformat subit în scriitori. Unii au scris şi câte 10 cărţi în perioade extrem de scurte de detenţie. Pentru a stopa acest fenomen, ministrul Justiţiei Raluca Prună a solicitat Guvernului Cioloş să abroge, prin ordonanţă de urgenţă, dispoziţia legislativă care permite această reducere de pedeapsă.
De asemenea, DNA s-a sesizat în această problemă demarând investigaţii ce îi vor viza pe toţi cei ce au sprijinit acest fenomen - profesori universitari, prelaţi, edituri, funcţionari ai administraţiei penitenciarelor - iar Universitatea Bucureşti a anunţat şi ea verificări ale profesorilor care au colaborat cu puşcăriaşii, girând lucrările acestora.
Revenind la Adrian Năstase, acesta a scris în detenţie „Cele două Românii” (editura Niculescu, coordonator: prof. univ. Dobrescu Paul, de la SNSPA) şi „Imunitatea parlamentară în România şi Europa” (editura Wolters Kluwer, coordonator: conf. univ. dr. Gabriel Liviu Ispas, de la Universitatea Titu Maiorescu),