Adrian Cioroianu: ”Nu există contradicţie între a fi bun român şi proamerican” (video)
alte articole
”A fi proamerican înseamnă a fi pro-român, în viziunea mea. Eu nu văd niciun fel de contradicţie între a fi un bun patriot şi a fi proamerican. Nu cred că românii au de ales între a fi suporteri ai UE sau ai SUA. Filonul nostru occidental este unul pe care ni-l dorim şi ni-l construim de la generaţia paşoptistă încoace”, a declarat fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu în cadrul unei dezbateri organizate ieri de Fundaţia Universitară a Mării Negre, cu ocazia celebrării a 135 de ani de relaţii diplomatice româno-americane.
”Noi ne-am dorit un parteneriat în prosperitate cu SUA. Este o dorinţă pe care neamul românesc o asociază Occidentului şi la noi nu se face diferenţă între Occidentul european şi cel american. Acest parteneriat în securitate tinde să devină un parteneriat în securitate pentru că în momentul de faţă în raport cu ceea ce se întâmplă la est de România securitatea devine cel puţin la fel de presantă ca şi prosperitatea”, a explicat Cioroianu.
În opinia sa, cheia pentru securitatea ţării noastre este formată din trei poli: menţinerea Uniunii Europene, menţinerea prezenţei americane în Europa şi creşterea cheltuielilor de apărare. ”Este injust să ceri unui partener, fie el şi strategic, să cheltuiască singur pentru apărarea unei zone atât de extinse, mai ales în condiţiile în care vecinătatea noastră nu este predictibilă”, a precizat proaspăt numitul ambasador al României la UNESCO.
Pe de altă parte, Adrian Cioroianu şi-a mai exprimat dorinţa ca la următoarea aniversare să fie soluţionată problema vizelor româneşti pentru America, deoarece aceasta ”are o valoare simbolică mare pentru noi”. ”Filoamericanismul natural al generaţiei noastre să capete nuanţe în următorii 20 de ani. Studenţii mei vor fi mai puţin filoocidentali şi filoamericani decât am fost noi în anii 90. Generaţiile care vor conduce România peste 20 de ani vor fi mai exigente în raport cu Occidentul european şi american şi cu realitatea românească”, a concluzionat fostul ministru de Externe.
Generaţiile care vor conduce România peste 20 de ani vor fi mai exigente în raport cu Occidentul european şi american şi cu realitatea românească.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.