Iohannis: România trebuie să fie un generator de securitate regională

Preşedintele PNL Klaus Iohannis
Preşedintele PNL Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că România trebuie să fie un generator de securitate regională, nu doar un beneficiar al sistemului de alianţe din care face parte, relatează Mediafax.

Cu ocazia investirii noului şef al Statului Major General al Armatei, Klaus Iohannis a declarat că ”România şi-a câştigat, cu o contribuţie importantă a militarilor noştri, respectul aliaţilor şi garanţia sprijinului acestora la nevoie”.

Şeful statului a continuat precizând că niciun aliat sau partener nu ne va putea garanta securitatea dacă noi singuri nu vom face asta pentru noi.

”Trebuie să fim un generator de securitate regională, nu doar un beneficiar al sistemului de alianţe din care facem parte”, a adăugat acesta.

De asemenea, preşedintele a subliniat că apartenenţa României la NATO şi UE este definitorie, în timp ce relaţiile cu partenerii noştrii strategici pot aduce, pe lângă securitate, şi bunăstare economică.

”Apartenenţa ţării noastre la NATO şi UE este definitorie, iar continuitatea şi predictibilitatea în relaţia României cu aceste organisme, dar şi cu partenerii noştri strategici, sunt esenţiale. Parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii are o însemnătate deosebită pentru ţara noastră din punct de vedere militar şi sper ca el să poate fi dus mai departe, cu o îmbunătăţire semnificativă a relaţiei pe latura economică, nu doar de dragul beneficiilor şi bunăstării economice pe care le va aduce, ci şi pentru ca, la rândul ei, bunăstarea economică generează securitate”, a afirmat Iohannis.

România a primit un rol important în asigurarea securităţii regionale la summitul NATO din luna septembrie, care s-a desfăşurat pe fondul crizei din Ucraina. Forţele armate americane au preluat, recent, conducerea bazei militare de la Deveselu, care conţine un element al scutului anti-rachetă Aegis, în timp ce forţele aeriene navale române participă la exerciţii şi misiuni de securitate în zona Mării Negre.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne