Iranul ameninţă nave ale Marinei SUA în timpul unui exerciţiu militar major

Nave de luptă iraniene
Nave de luptă iraniene (Wikimedia.org)

În cel mai recent indiciu că un conflict amplificat între Iran şi SUA nu este prea departe, lideri militari iranieni au declarat luni că în timp ce desfăşurai un exerciţiu militar, au ameninţat două nave ale Marinei americane în apele internaţionale, potrivit unor rapoarte regionale şi Washington Free Beacon.

Agenţia de ştiri Fars a raportat că în timp ce Iranul desfăşura exerciţiul în Marea Oman, în largul graniţei sudice a ţării, armata locală a susţinut că a ameninţat şi alungat două nave ale coaliţiei conduse de SUA.

Oficiali militari americani au confirmat că s-au aflat în contact cu forţele iraniene: “O navă de luptă americană ce opera în Golful Oman a primit un mesaj din partea forţei maritime iraniene care anunţa un exerciţiu iranian”, a declarat comandantul William Urban, purtător de cuvânt al Comandamentului Central al Forţei Maritime a SUA, într-un interviu acordat luni seara pentru Washington Free Beacon. Nava americană şi-a continuat apoi misiunea, în ciuda contactului iranian şi nu şi-a modificat traseul.

Însă versiunea iraniană a incidentului a fost uşor diferită, liderii militari din Teheran susţinând că două nave de luptă aflate sub comanda SUA au fost avertizate să părăsească apele în care se desfăşura exerciţiul, după ce au fost detectate de o dronă de supraveghere.

“În această dimineaţă şi în primele ore ale exerciţiului, două nave de luptă ale coaliţiei ce s-au apropiat de zona de desfăşurare a exerciţiului pentru a monitoriza unităţile Marinei iraniene au fost identificate de dronele Marinei”, a declarat contraamiralul Seyed Mahmoud Moussavi, care conduce exerciţiul militar iranian, într-un interviu cu agenţia iraniană controlată de stat Fars.

“După anunţarea situaţiei la baza tactică a exerciţiului, avioane de patrulare şi recunoaştere au zburat deasupra navelor de luptă ale coaliţiei şi le-au avertizat [să părăsească regiunea], iar navele au ieşit din zona în care se desfăşura exerciţiul”, a menţionat acesta.

În contextul relaţiilor tensionate dintre SUA şi Iran, Teheranul a desfăşurat noul exerciţiu militar pentru a testa noi echipamente militare. Armata, Marina şi Forţa Aeriană ale Iranului şi-au anunţat participarea la acest exerciţiu de câteva zile, care a fost lansat luni.

Pe lângă componenta maritimă, Iranul a folosit exerciţiul pentru a testa o serie de rachete şi tunuri ghidate cu laser, diverse submarine de capacitate mică şi mare, precum şi elicoptere şi alte sisteme de apărare aeriană, potrivit Washington Free Beacon.

Michael Rubin, fost consilier al Pentagonului şi expert în regimuri agresive, a declarat pentru Washington Free Beacon că Iranul are obiceiul de a nu respecta apele internaţionale.

“Problema cu conducerea iraniană este aceea că ei nu înţeleg că apele internaţionale sunt internaţionale. Pe de altă parte, respectarea normelor internaţionale nu a fost niciodată punctul forte al Iranului şi acest lucru datează din 1979, când a preluat controlul asupra Ambasadei SUA”, a precizat Rubin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe