Iranul anunţă decizia de a construi nave cu propulsie nucleară

Nave de luptă iraniene (Wikimedia.org)
Andrei Popescu
23.02.2018

Iranul a dezvăluit intenţia de dezvolta reactoare nucleare pentru nave, în ciuda unui acord cu puterile mondiale care restricţionează programul atomic al Teheranului. Proiectul probabil va primi un răspuns dur din partea Washingtonului.

Teheranul a declarat inspectorilor nucleari ai ONU că plănuieşte să construiască reactoare nucleare pentru nave, a declarat joi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

În raportul său trimestrial privind conformarea Iranului cu acordul nuclear din 2015 – care a fost încheiat cu marile puteri pentru a limita ambiţiile nucleare ale iranienilor – AIEA a declarat că Republica Islamică se conformează prevederilor acordului şi că a informat agenţia internaţională cu privire la “decizia de a construi nave cu propulsie nucleară în viitor”.

AIEA, un organism al cărui sediu este în Viena, a precizat că a primit o scrisoare în luna ianuarie, care nu conţinea alte detalii despre proiectul iranienilor. Acum, Teheranul trebuie ca până la mijlocul lunii mai să furnizeze detalii în legătură cu planurile sale.

Dezvăluirea făcută de Iran probabil că va reaprinde tensiunile cu administraţia preşedintelui Donald Trump, după ce acesta a ameninţat că va revoca acordul nuclear, invocând perioada limitată de validitate a înţelegerii şi faptul că nu acoperă programul Teheranului de rachete balistice.

Trump cere un nou acord nuclear

Trump a declarat că acordul nuclear a permis Iranului să finanţeze în continuare terorismul şi conflictele, precum războiul din Siria. El a cerut ca acordul să fie modificat pentru a include restricţii suplimentare, iar inspecţiile ONU să aibă drepturi mai ample.

Acordul nuclear original – semnat de predecesorul lui Trump, Barack Obama, împreună cu Marea Britanie, Franţa, Germania, Rusia şi China – a prevăzut ridicarea sancţiunilor internaţionale aplicate Iranului în schimbul restricţionării programului său de îmbogăţire a uraniului şi a altor activităţi nucleare.

Dar acordul nu interzice în mod explicit Teheranului să dezvolte nave sau submarine cu propulsie nucleară decât dacă acestea folosesc uraniu îmbogăţit până la nivelul la care poate fi folosit la producerea de arme.

În decembrie 2016, preşedintele iranian Hassan Rohani a ordonat lansarea unui proces de planificare a activităţilor de dezvoltare a navelor cu propulsie nucleară, după ce el a susţinut că SUA a încălcat acordul nuclear.

Rohani a făcut declaraţia după ce Senatul SUA a votat o lege care prelungeşte cu un deceniu sancţiunile aplicate împotriva Iranului.

Răspuns

Un diplomat de rang înalt care monitorizează inspecţiile AIEA a descris dezvăluirea oficială a planurilor Iranului de a dezvolta tipuri de nave cu propulsie nucleară ca fiind o “retorică”, precizând că are legătură cu “deciziile luate în SUA”.

Aparent, anunţul Teheranului are legătură cu “posibilitatea ca viitorul acordului nuclear să fie cumva pusă sub semnul întrebării”, a mai susţinut oficialul, care a cerut să rămână anonim.

Adjunctul ministrului iranian de Externe, Abbas Araqchi, a avertizat joi că Teheranul va revoca la rândul său acordul nuclear dacă nu există niciun câştig economic şi dacă băncile majore continuă să evite ţara de teama încălcării unor sancţiuni separate aplicate de SUA asupra tranzacţiilor financiare cu Iranul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor