Administraţia SUA dă liber la embrioni cu părţi umane şi animale
alte articole
Administraţia federală a anunţat săptămâna trecută planuri pentru suspendarea unui moratoriu asupra finanţării unor experimente controversate care folosesc celule stem umane pentru a crea embrioni animali parţial umani.
Institutul Naţional de Sănătate (INS) din SUA propune o nouă politică pentru a permite savanţilor să obţină fonduri federale pentru a crea embrioni, cunoscuţi sub numele de chimere, în anumite condiţii "monitorizate cu atenţie".
INS a impus un moratoriu asupra finanţării acestor experimente în septembrie 2015 deoarece ar putea genera temeri de natură etică.
O problemă este aceea că savanţii ar putea din neatenţie să creeze animale care au creier parţial uman, înzestrându-le cu ceva care ar aduce cu o conştiinţă umană sau abilităţi umane de gândire. O altă problemă este aceea că acei embrioni s-ar putea dezvolta în animale cu spermă umană şi cu reproducere umană, producând embrioni sau fetuşi umani în interiorul animalelor sau creaturilor hibrid.
Dar savanţii au susţinut că ar putea lua măsuri pentru a preveni astfel de rezultate şi că embrionii ar putea oferi instrumente inestimabile pentru cercetările medicale.
De exemplu, savanţii speră să folosească embrionii pentru a crea tipuri de animale care să ajute la vindecarea unor boli umane. Cercetătorii speră, de asemenea, să producă oi, porci şi vaci cu inimi, rinichi, ficaţi, pancreas şi, posibil, alte tipuri de organe umane care ar putea fi folosite pentru transplanturi.
În plus, INS ar lua în considerare chiar şi experimente care ar putea crea animale cu spermă umană şi ovule umane, din moment ce acestea ar putea fi utile pentru studierea dezvoltării şi infertilităţii umane. Dar în aceste cazuri, spun savanţii, vor trebui să fie luate măsuri pentru a împiedica animalele să se reproducă.
Câţiva savanţi au declarat că sunt încântaţi de noua politică, spre deosebire de critici care au denunţat decizia. “Scriitorii de science fiction şi-au imaginat lumi precum aceasta – precum Insula doctorului Moreau Frankenstein şi altele”, susţine Stuart Newman, un biolog la New York Medical College. “Au existat speculaţii. Dar acum ele devin mult mai reale. Nu cred că, din moment ce este posibil să facem astfel de lucruri, atunci trebuie să le şi facem.”
Publicul are mai puţin de 30 de zile pentru a comenta asupra noii politici propuse. INS ar putea începe să finanţeze astfel de proiecte controversate şi potenţial periculoase chiar de la începutul anului următor.
SUA a interzis în mod tradiţional finanţarea unor asemenea experimente din bani publici, deşi companiile private sunt libere să experimenteze.
În ciuda interdicţiei din SUA, unele state din Asia - în particular China şi Coreea de Sud - acordă o deosebită importanţă acestor tehnologii.
Procedeul de a transplanta organe de origine animală la oameni este extrem de controversat, din cauza multor efecte secundare necontrolabile. Unul dintre ele este în special ciudat: medicina de transplanturi a constatat că procesul conduce la modificări de obiceiuri sau chiar personalitate - numeroase studii arătând că recipienţii organelor împrumută deseori gusturi, preferinţe sau chiar vagi memorii ale donorilor decedaţi.
Cauzele efectului secundar sunt deocamdată neexplicabile, dar fenomenul a produs îngrijorare în eventualitatea în care donorii sunt animale.