DARPA anunţă un program de producere a cipurilor implantabile în creier

Este posibil ca viitorul sumbru, descris în anumite filme SF, în care gândurile şi acţiunile oamenilor sunt controlate prin cipuri implantate în creier, să ne ajungă din urmă. DARPA este la un pas de a conecta creierul uman la laptopuri, telefoanele şi “alte” dispozitive electronice.
(Shutterstock)

DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) a anunţat un nou program pentru dezvoltarea unui cip implantabil în creier, capabil să creeze o conexiune între creier şi dispozitive electronice moderne.

Programul va fi numit NESD (Neural Engineering System Design) şi urmăreşte să traducă comunicaţiile interne ale creierului, care se derulează cu viteza luminii, în comenzi directe şi schimburi de idei cu laptopuri, telefoane celulare şi alte dispozitive digitale.

Nu este prima încercare pentru a crea o neurotehnologie avansată, livrată prin intermediul biotehnologiei implantabile, dar „cele mai bune interfeţe creier-computer de astăzi sunt precum două supercalculatoare care încearcă să comunice între ele folosind un modem vechi de 300 de bauzi”, a declarat Phillip Alvelda, manager al programului NESD.

De îndată ce sunt actualizate instrumentele anterioare, Alvelda a menţionat că posibilitatea sincronizării în timp real a creierului uman cu aparatele electronice moderne este foarte reală.