Adio ‘roaming’, dar atenţie la micile detalii!
alte articole
Suprataxele pentru utilizarea telefoanelor mobile în străinătate vor fi eliminate începând cu 15 iunie 2017, consumatorii europeni putând să telefoneze, să trimită SMS-uri şi să folosească date pe mobil atunci când călătoresc în alt stat din Uniunea Europeană.
După zece ani de la lansarea primelor propuneri europene de a se pune capăt roaming-ului, o mare parte a cetăţenilor europeni înţeleg clar sensul termenului. Motivul? Au văzut cu proprii lor ochi cifrele exorbitante de pe factura de telefon după ce au fost într-o vacanţă sau o călătorie de afaceri, datorate costurilor suplimentare pe care operatorii le aplică pentru utilizarea telefonului într-o altă ţară decât cea de origine. Această taxare suplimentară, care a fost redusă treptat până când a devenit aproape imperceptibilă, va deveni istorie începând de joi 15 iunie a.c. Cu toate acestea, până în prezent sunt puţini consumatorii care ştiu exact ce înseamnă să se bucure de noul sistem de roaming gratis sau ce implică utilizarea acestui nou sistem în cazul sejururilor lungi în străinătate.
Schimbare automată
Utilizatorii nu trebuie să facă ceva special pentru a beneficia de noul sistem. Începând cu 15 iunie a.c., ei pot efectua şi primi apeluri, trimite mesaje şi naviga pe Internet în cele 28 de state membre ale Uniunii Europene (plus Norvegia, Islanda şi Liechtenstein), la acelaşi preţ ca şi în ţara de origine.
Aceasta înseamnă că nu vor mai fi aplicate tarife speciale de roaming dar numai cu condiţia să se respecte limitele de utilizare contractate şi să nu se petreacă mai mult timp în străinătate decât acasă. Primirea apelurilor nu va costa nimic.
Există limite?
Sfârşitul roaming-ului nu înseamnă folosirea liberă a telefonului mobil în Europa. Limitele privind numărul de minute, mesaje şi de date vor fi aceleaşi pe care le-am contractat în ţara de reşedinţă. Deci nu este o idee bună să ascultăm muzică în mod constant sau să vizionăm continuu filme online atunci când suntem în străinătate. Dacă vor fi depăşite limitele vom plăti ca acasă: compania va începe să ne taxeze aplicând, în general, costuri mai mari.
Noua legislaţie impune unele preţuri maxime, dar mult mai mici decât cele aplicate până de curând: 3,2 cenţi pe minut de apel, un cent pe SMS şi 7,7 euro per Giga, sumă care va fi redusă la 2,5 euro în 2021.
Dar abonamentele nelimitate?
Pentru abonamente nelimitate, compania va permite trimiterea de mesaje şi efectuarea de apeluri fără limită, dar poate impune o limită de utilizare a datelor în roaming, în teorie o limită suficient de mare pentru a acoperi nevoile utilizatorului. Cardurile preplătite sunt, de asemenea, supuse noului sistem: soldul vă va da dreptul de a efectua şi primi apeluri şi trimite mesaje gratuit în cadrul UE; pentru a calcula cantitatea de date incluse pe card, compania va aplica un calcul proporţional cu noile tarife maxime prevăzute.
Apelurile internaţionale, un 'bonus' neaşteptat
Toate apelurile în roaming sunt facturate precum apelurile locale, inclusiv numere internaţionale în cadrul Uniunii. Astfel, un apel va costa în ţara vizitată - de exemplu, pentru a rezerva un restaurant – la fel ca atunci când se face un apel acasă.
Ceea ce nu se schimbă este tarifarea ce se aplică apelurilor internaţionale din ţara de reşedinţă.
Deci, cine plăteşte acum pentru „roaming“?
Costurile de roaming administrative şi tehnice nu vor dispărea prin magie. În loc să le fie încărcate clientului, operatorii le vor lichida între ei, la preţuri en-gros stabilite de UE, după o lungă negociere. Riscul este că operatorii vor descărca aceste cheltuieli pe care nu le pot factura asupra tuturor utilizatorilor (chiar dacă aceştia călătoresc sau nu), mărind tarifele.
Bruxelles-ul declară că până în prezent nu au fost detectate creşteri de preţ.
Călători nu vânători de tarife mici!
Sistemul conţine măsuri de siguranţă să-i împiedice pe consumatori să meargă la cumpărături în UE şi să contracteze tarife pentru telefoanele lor mobile în ţările în care serviciul este mult mai ieftin decât în ţara de domiciliu. Sfârşitul roaming-ului nu este principiul unei pieţe unice pentru telecomunicaţii.
Pentru a-l controla, Bruxelles s-a gândit în primul rând să pună o limită de 90 de zile pe an de roaming liber, dar propunerea intră în conflict cu promisiunea de a-i pune capăt. În cele din urmă, s-a convenit ca societăţile să le ceară o „utilizare echitabilă” clienţilor lor. În cazul în care, într-o perioadă de patru luni, se detectează că un client îşi petrece majoritatea timpului în străinătate şi consumă mai mult afară decât în ţara de origine (aşa cum se poate întâmpla cu studenţii şi persoanele care lucrează în deplasare), compania le poate cere să-şi clarifice situaţia în termen de 14 zile. În cazul în care compania nu este de acord cu explicaţiile utilizatorului, aceasta va putea aplica tarifele maxime prevăzute. Litigiile trebuie rezolvate în faţa organismelor naţionale de arbitraj.
Afectează toate companiile telefonice?
Marea majoritate a companiilor europene vor aplica noul sistem. Au fost acordate derogări numai pentru 24 de operatori care au demonstrat că nu ar fi în măsură să acopere cheltuielile. Aproape toate sunt companii mici sau operatori virtuali care nu au reţea proprie şi care nu ar fi în măsură să le ofere clienţilor roaming gratis. În doi ani, UE va analiza rezultatele experimentului.