“Acum vedem bule peste tot”. Directorul executiv al Deutsche Bank cere încheierea “erei banilor ieftini”

Bloomberg a raportat că directorul executiv al Deutsche Bank, John Cryan, a cerut încheierea “erei banilor ieftini” în Europa, susţinând că perioada prelungită de rate foarte scăzute ale dobânzii începe să umfle bulele de active şi să plaseze banca germană în dezavantaj faţă de rivalii din SUA.
Deutsche Bank (Sean Gallup/Getty Images)
Andrei Popescu
08.09.2017

“Acum vedem semne ale bulelor în tot mai multe zone ale pieţei de capital, în locuri unde nu ne-am fi aşteptat”, a afirmat Cryan, adăugând că politica privind rata dobânzii a fost parţial responsabilă pentru declinul câştigurilor băncilor europene.

“Apreciez recentul anunţ făcut de Federal Reserve şi acum şi de către BCE, că intenţionează să pună capăt, treptat, politicii monetare relaxate”, a precizat acesta.

Ratele scăzute ale dobânzii, printarea de bani şi o taxă penalizatoare pentru economisirea de numerar s-au numărat printre principalele eforturi depuse de Banca Centrală Europeană (BCE) pentru a revigora economia zonei euro după criza financiară din 2008-2009.

Reuters a precizat că John Cryan a declarat miercuri – cu o zi înaintea unei întâlniri a guvernatorilor BCE, în Frankfurt - unde erau foarte mulţi bancheri - că: “Era banilor ieftini în Europa ar trebui să se încheie, în ciuda unui euro puternic”.

De asemenea, Cryan a explicat cum politica BCE (relativ la Federal Reserve) a dezavantajat băncile europene.

“Băncile americane se bucură de un avantaj competitiv datorită mediului local al ratei dobânzilor”, a afirmat el.

“Doar în prima jumătate a anului 2017, veniturile nete din dobânzi obţinute de băncile americane au crescut cu 8%, iar în Europa au scăzut cu 2%. Noi, la Deutsche Bank, am avut acces la lichidităţi în valoare de peste 285 miliarde de euro la sfârşitul celui de-al doilea trimestru, deoarece acum beneficiem de intrări masive de numerar. Aceşti bani, care de fapt constituie puterea unei bănci, ne costă dobânzi penalizatoare”.

Şi, în cele din urmă, Cryan a criticat Brexitul, notând că Frankfurt este cea mai potrivită locaţie pentru un centru financiar, în condiţiile în care diverse bănci îşi mută sediile şi operaţiunile din Londra după decizia acesteia de a ieşi din Uniunea Europeană. El a adăugat că Parisul, Dublinul şi Amsterdamul sunt pe locul doi în ceea cde priveşte locaţia.

“Există un singur oraş european care poate îndeplini aceste cerinţe şi acela este Frankfurt”, a precizat el, evidenţiind autorităţile de monitorizare, firmele de avocatură, firmele de consultanţă şi aeroportul din Frankfurt.

“Nu este vorba de o alegere între Dublin, Paris sau Frankfurt – este vorba de o alegere între New York, Singapore sau Frankfurt”, a mai afirmat el. “Brexitul ar putea deveni un stimulent puternic pentru economia Frankfurtului”.

În concluzie, Cryan a declarat că Banca Centrală Europeană ar trebui să renunţe la politica monetară relaxată deoarece după ce a ajutat bănci, pieţe financiare şi ţări individuale să iasă din criza financiară, acum provoacă probleme mult mai mari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor