Germania, furioasă că Italiei i s-a permis să încalce regulile bancare ale UE
alte articole
Politicienii din Berlin au declarat că, atunci când a permis Italiei să ocolească regulile oficiale, Comisia Europeană a făcut o gravă greşeală care discreditează uniunea bancară a UE.
Investitorii bancari urmează acum să suporte o parte din pierderi dacă banii statului sunt folosiţi pentru a salva financiar bănci.
Dar Roma a rezistat regulilor, în condiţiile în care mulţi investitori individuali sunt deponenţi italieni de rând care ar pregăti scena unui răspuns dur împotriva guvernului în cazul în care vor suferi pierderi.
În weekendul care a trecut, guvernului italian i s-a permis să încheie un acord care îl va costa 17 miliarde de euro, în condiţiile în care activele “bune” ale băncilor deficitare - Banca Popolare di Vicensa şi Vento Banca - vor fi preluate de cea mai mare bancă de retail a Italiei, Intesa Sanpaolo.
Markus Ferber, un aliat al cancelarului german Angela Merkel, a declarat că acordul respectiv este o dovadă că “promisiunea potrivit căreia contribuabilii nu vor mai fi implicaţi să salveze băncile falimentare este încălcată”.
Merkel a exclus anul trecut salvarea de către stat a gigantului german Deutsche Bank, pe fondul temerilor că instituţia de creditare părea să fie în pragul prăbuşirii.
Se estimează că Italiei i s-ar fi permis să încalce regulile pentru a ajuta guvernul pro-UE pe fondul unui suport tot mai mare pentru Mişcarea 5 Stele, care este anti-Bruxelles.
Dar, pe cuprinsul zonei euro, şi în special în Germania, mişcarea a generat nemulţumiri.