Activităţile financiare ale persoanelor vizate de sancţiunile SUA vor fi strict monitorizate de Republica Moldova
alte articole

Activitatea persoanelor fizice şi juridice, incluse în lista sancţiunilor impuse de către Statele Unite ale Americii pentru campaniile persistente de influenţare malignă şi acte de corupţie, va fi strict monitorizată şi în Republica Moldova au anunţat autorităţile. În acest sens, Comisia pentru Situaţii Excepţionale (CSE) de la Chişinău a aprobat un şir de decizii care vin să transpună efectul sancţiunilor impuse de către Biroul pentru controlul activelor străine din cadrul Departamentului Trezoreriei Statelor Unite ale Americii.
Astfel, a specificat CSE, entităţile raportoare vor aplica măsuri de precauţie sporită privind tranzacţiile ce nu corespund activităţii zilnice a persoanelor supuse sancţiunilor, precum şi a persoanelor în privinţa cărora există suspiciuni că sunt asociate acestora. Lista celor din urmă va fi elaborată şi actualizată de către Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS), care va colabora în acest sens cu Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, Banca Naţională a Moldovei şi alte autorităţi publice cu competenţe incidente în domeniul dat.
De asemenea, entităţile raportoare se vor abţine de la executarea activităţilor şi tranzacţiilor, inclusiv a celor ce ţin de achitarea dividendelor, înstrăinarea de bunuri imobile, mobile şi valori mobiliare, realizate de către persoanele vizate, pentru un termen de până la 5 zile lucrătoare.
În acelaşi timp, Agenţia Servicii Publice, Depozitarul Central Unic, Comisia Naţională a Pieţei Financiare şi alte persoane juridice care deţin drept de înregistrare/dispunere a bunurilor şi drepturilor, inclusiv asupra cotelor-părţi în capitalul social al persoanelor juridice, se vor abţine de la executarea oricăror activităţi ce ar facilita transferul şi/sau convertirea acestora pentru persoanele vizate.
Mai mult decât atât, despre acţiunile iniţiate, entităţile statului vor informa imediat sau nu mai târziu de 24 de ore Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.
La rândul său, Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor va emite decizii de sistare atât a executării activităţilor şi tranzacţiilor cu bunuri, inclusiv mijloace financiare, cote-părţi în capitalul social al persoanelor juridice, cât şi a înregistrării drepturilor asupra acestora, pe un termen de până la 30 de zile lucrătoare. Serviciul va informa Guvernul despre toate măsurile întreprinse.
Amintim că la 26 octombrie curent, Statele Unite ale Americii au desemnat 21 de persoane şi entităţi implicate în acte de corupţie, care au adus prejudicii grave Republicii Moldova şi cetăţenilor ei. Printre acestea se numără fostul lider al Partidului Democrat, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc care a părăsit Republica Moldova în vara anului 2019, imediat ce a pierdut puterea politică în urma alegerilor parlamentare.
Autorităţile americane au confirmat că Vlad Plahotniuc a capturat şi corupt instituţiile judiciare şi ale statului de drept din Republica Moldova. Plahotniuc a folosit banii din corupţie şi a influenţat politicul pentru a elimina rivalii politici şi pentru a-şi subordona justiţia din ţară, au specificat SUA în raportul emis.
Un alt personaj controversat care se numără printre cei sancţionaţi de SUA este fostul primar al oraşului Orhei, deputatul fugar Ilan Şor, unul dintre beneficiarii furtului miliardului de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova şi care acum se ascunde în Israel, lucru recunoscut chiar de acesta.
Oficiul pentru Controlul Activelor Străine a constatat că Ilan Şor, care este şi el printre beneficiarii furtului miliardului, este complice la acţiunile de subminare a statului de drept, în beneficiul Federaţiei Ruse. Şor, împreună cu alţi oligarhi corupţi şi cu implicarea unor entităţi străine, întreprinde acţiuni de destabilizare a situaţiei politice din Republica Moldova.