ActiveWatch şi APADOR-CH protestează faţă de hărţuirea cetăţenilor care şi-au exercitat dreptul la petiţionare
alte articole
Iniţiativa Poliţiei de le bate la uşi sau de a-i chema la audieri pe cetăţenii care au semnat petiţia “Mafia lemnului loveşte cu pumnul, autorităţile rămân pasive. Demite-le!” este criticată de ActiveWatch şi APADOR-CH, cele două organizaţii arătând că hărţuirea persoanelor care şi-au exercitat dreptul la petiţionare este incompatibilă cu normele statului de drept.
"ActiveWatch şi APADOR-CH protestează faţă de abuzurile grosolane incompatibile cu normele statului de drept prin care sunt hărţuite persoane care şi-au exercitat dreptul la petiţionare. Apreciem comportamenul Poliţiei Române ca fiind unul de tip miliţienesc, similar poliţiei politice. În esenţă, în ultimele zile reprezentanţi ai Poliţiei Române au chemat la secţii pentru audieri sau au căutat la domiciliu sau la locul de muncă mai mulţi cetăţeni din ţară, cu pretextul de a verifica dacă au semnat sau nu o petiţie online.
Oamenii semnaseră un document care critica lipsa de reacţie a unor instituţii publice din Hunedoara cu privire la gestionarea conflictelor şi controverselor apărute din cauza micro-hidrocentralei de pe Râul Alb. Prin petiţie, adresată printre alţii şi Ministrului de Interne, se solicită inclusiv demiterea unui şef de Inspectorat Judeţean de Poliţie.", semnalează cele două ONG-uri, potrivit unui comunicat de presă remis Epoch Times.
În opinia celor două organizaţii, "măsurile autorităţilor sunt excesive şi de natură să îngrădească abuziv exercitarea unui drept constituţional, dreptul la petiţionare."
"Potrivit romaniacurata.ro, zeci de persoane au fost conduse la secţii pentru a fi audiate şi pentru a declara în scris că au semnat respectiva petiţie. În realitate acţiunile poliţiştilor au caracter de hărţuire şi represalii la adresa unor cetăţeni care au îndrăznit să îşi exercite un drept şi poate constitui, mai ales pentru iniţiatorii ei, infracţiunea de abuz în serviciu prevăzută de art. 297 alin. 1 Cod Penal.", mai adaugă ActiveWatch şi APARDOR-CH.
Faptul că Poliţia Română nu a oferit nici până acum un punct de vedere public care să justifice acţiunile din ultimele zile ridică noi suspiciuni cu privire la motivele pentru care sunt mobilizate atâtea forţe şi resurse pentru a verifica semnatarii, mai adaugă ONG-urile, opinând că ar fi fost mult mai eficient şi mai responsabil ca autorităţile române să analizeze în ce măsură conţinutul petiţiei era îndreptăţit şi să verifice dacă entităţile criticate de cetăţeni şi-au respectat misiunea şi au acţionat în consecinţă.
"Ultimii ani au demonstrat că România are o problemă cu modul în care autorităţile se raportează la cetăţenii care protestează, în stradă sau prin intermediul petiţiilor. Poliţia Română are responsabilitatea să apere cetăţenii, nu să îi trateze cu ostilitate, mai ales atunci când ei reclamă neregularităţi comise de poliţie. Considerăm că această situaţie este extrem de gravă şi transmite un mesaj extrem de periculos în spaţiul public în sensul că aceia dintre cetăţeni care se implică în acţiuni critice la adresa autorităţilor riscă să fie victimele unor represalii. Solicităm IGPR şi MAI să prezinte o explicaţie publică situaţiei.", adaugă ONG-urile, solicitând instituţiilor statului următoarele clarificări:
1. Cine şi în ce modalitate a sesizat poliţia;
2. Care sunt indiciile concrete care justifică iniţierea acestor verificări;
3. Pentru ce faptă şi încadrare juridică se efectuează cercetările;
4. Câţi poliţişti sunt implicaţi în această acţiune de verificare şi care este costul estimat al unei astfel de cercetări.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.