Nicuşor Dan invită DNA să colaboreze cu ONG-urile, pentru stârpirea mafiei din urbanism (video)

Nicuşor Dan
Nicuşor Dan (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

În Bucureşti există, fără niciun dubiu, o mafie imobiliară, a explicat miercuri, Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul. Considerat una din persoanele cu cea mai mare expertiză în domeniile urbanism, construcţii, protecţia mediului şi protecţia patrimoniului, Nicuşor Dan a lansat DNA-ului invitaţia la o colaborare care să ducă la stârpirea acestui fenomen.

Potrivit lui Nicuşor Dan datele arată că, la nivel de Capitală, aproximativ jumătate din planurile de urbanism emise sunt ilegale, în jur de 30% din autorizaţiile de construcţii verificate de Institutul de Stat în Construcţii (ISC) sunt de asemenea cu probleme, UNESCO ne-a atras atenţia prin organismul său specializat că ne distrugem patrimoniul, toate acesta conducând la concluzia că avem de-a face cu o mafie imobiliară în toată regula.

"Avem o mafie imobiliară şi avem foarte multe probe. ICOMOS, organismul UNESCO pentru patrimoniul construit a atras atenţia României şi Bucureştiului asupra distrugerilor de patrimoniu din Bucureşti. În Ordonanţa 7/2011, Guvernul României spune, în alte cuvinte, că avem o mafie imobiliară care trebuie stopată. Avem rapoarte de la ISC care spun că jumătate din PUZ-urile şi PUD-urile pe care le verifică sunt ilegale, 30% din autorizaţiile de construire pe care le verifica sunt ilegale, cam asta este incidenţa", a arătat Nicuşor Dan, în cadrul conferinţei de presă dedicată lansării Hărţii corupţiei locale, organizată miercuri de Societatea Academică Română în cooperare cu România Curată.

Deşi ONG-urile nu au cum dovedi că numeroasele abuzuri în materie de urbanism sunt girate de autorităţi, este evident faptul că aveam de-a face cu acte de corupţie ale unor funcţionari publici, a adăugat preşedintele Asociatei Salvaţi Bucureştiul:

"De ce asta este corupţie? Pentru că în momentul în care un arhitect şef greşeşte şi dă cuiva două etaje în plus, poate să fie o neglijenţă în serviciu, dar în momentul în care un arhitect şef dă la un an, la o sută de persoane, câte un etaj-două în plus, asta este, într-un mod instituţional, folos pentru altul, prin abuz în serviciu", a explicat Nicuşor Dan.

ONG-urile implicate în lupta pentru stoparea ilegalităţilor din acest domeniu nu pot avea acces la cele 600 de autorizaţii de construcţie care sunt eliberate în Bucureşti într-un an şi nici la toate deciziile instanţei prin care sunt anulate autorizaţii de construcţie. Cu sprijinul DNA însă, aceste acte ar putea fi verificate şi, dacă s-ar constata că din 600 de autorizaţii emise, 200 sunt ilegale, atunci funcţionarii din direcţia de urbanism a municipiului Bucureşti care le-au emis ar putea fi condamnaţi la închisoare.

La fel stă situaţia şi în privinţa deciziilor instanţei. La Tribunalul Bucureşti şi la Curtea de Apel se pronunţă 1000 -2000 de hotărâri pe urbanism, estimarea lui Nicuşor Dan fiind că anual se anulează cam 200 - 300 de autorizaţii de construire, documentaţii de urbanism. Dacă acesta ar fi analizate, ar reieşi limpede care arhitecţi au acţionat ilegal:

"Dacă avem acces la aceste hotărâri, putem face o analiză şi putem găsi un arhitect care într-un an a dat 50-80 de autorizaţii prin care a dat nişte etaje în plus şi evident că omul acesta trebuie condamnat ca să stârpim odată fenomenul acesta", a declarat Nicuşor Dan. El a mai adăugat că, deşi ONG-urile nu reuşesc să dovedească faptul că un arhitect şef ia "şpăgi", în domeniul arhitecţilor se ştie că pentru un etaj în plus se "dă" în jur de 20.000 de euro.

"Există o mafie imobiliară, din păcate, şi asta putem să o sesizăm dacă întrebăm oamenii afectaţi de construcţii la ei la fereastră, DNA-ul nu a intrat în acest fenomen social, suntem gata să colaborăm cu DNA-ul, cu expertiza pe care o avem, pentru a stârpi acest fenomen, aceasta este invitaţia pe care o fac!", a concluzionat Nicuşor Dan.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne