Acţiunile Gabriel Resources s-au prăbuşit cu 17% din cauza protestelor de la Bucureşti

Acţiunile Gabriel Resources au scăzut marţi cu până la 17% la bursa din Toronto, cea mai mare cădere din ultimele patru luni, după ce aproape o mie de persoane au protestat la Bucureşti faţă de proiectul de exploatare a aurului de la Roşia Montană, scrie Bloomberg.
Revoluţia continuă pentru Roşia Montana - Protestatari din Cluj îşi manifestă solidaritatea - 3.09.2013 (Artur Ciubotaru/Epoch Times)
Epoch Times România
04.09.2013

Acţiunile Gabriel Resources au scăzut marţi cu până la 17% la bursa din Toronto, cea mai mare cădere din ultimele patru luni, după ce aproape o mie de persoane au protestat la Bucureşti faţă de proiectul de exploatare a aurului de la Roşia Montană, scrie Bloomberg.

Marţea trecută, în ziua în care Guvernul a aprobat proiectul de lege care permite exploatarea minieră la Roşia Montană, acţiunile companiei au crescut cu 2,4%, însă a doua zi, miercuri, au coborât cu 1,7%. Către sfârşitul săptămânii trecute, joi, acţiunile Gabriel Resources au crescut cu 2,4%, iar vineri au închis în scădere cu 0,58%.

Mii de persoane au protestat duminică, luni şi marţi la Bucureşti şi în alte oraşe ale ţării, nemulţumite de planul Gabriel Resources de a folosi cianură pentru extragerea aurului. Protestele au avut loc după ce Executivul a aprobat săptămâna trecută un proiect de lege care permite începerea activităţilor la Roşia Montană şi care prevede majorarea participaţiei statului la acest proiect.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi seara că nu declanşează acum referendum naţional privind Roşia Montană. Şeful statului consideră că o dezbatere parlamentară ar fi utilă şi a precizat că, din acest moment, va fi “neutru” în legătură cu acest subiect pentru ca, la nevoie, să poată fi un mediator credibil.

La rândul său, Gabriel Resources se aşteaptă să obţină avizul Parlamentului României pentru exploatarea din Munţii Apuseni în termen de două-trei luni, potrivit directorului general al companiei. “Sperăm că va fi un proces de două, până la trei luni. Este puţin incert”, a declarat directorul general al Gabriel Resources, Jonathan Henry, pentru Bloomberg.

Firma canadiană Gabriel Resources, care deţine controlul în compania care promovează exploatarea din Apuseni, a anunţat, în raportul său pe trimestrul II, că premierul Ponta a promis că draftul de act normativ pentru demararea proiectului va fi gata în septembrie, pentru votul Parlamentului.

Acţionarul majoritar al Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) va transfera în etape, cu titlu gratuit, către acţionarul minoritar controlat de statul român, o cotă de 5,69% din capitalul social al RMGC; participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă, astfel, la 25%. În spatele Gabriel Resources sunt nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan.

Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4 % în cazul celorlalte exploatări miniere) cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură. De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană.

Conform planului de afaceri al acţionarului majoritar, implementarea şi desfăşurarea exploatării minereurilor auro-argentifere va duce la crearea a 2.300 locuri de muncă în faza de construcţie şi 900 locuri de muncă în faza de operare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor