UPDATE - Continuă protestele împotriva proiectului Roşia Montană

A treia zi consecutivă de proteste împotriva proiectului de la Roşia Montană. Aproximativ 2.000 de persoane, majoritatea tineri, s-au strâns în zona fântânii de la Piaţa Universităţii unde, înarmaţi cu sticle s-au aşezat pe carosabil şi timp de mai multe ore au scandat mesaje împotriva proiectului de exploatare minieră cu cianuri şi au bătut ritmic cu sticle de plastic în asfalt.
Proteste împotriva exploatării cu cianură de la Roşia Montană (Gela Lazăr/Epoch Times)
Epoch Times România
03.09.2013

UPDATE - A treia zi consecutivă de proteste împotriva proiectului de la Roşia Montană. Aproximativ 2.000 de persoane, majoritatea tineri, s-au strâns în zona fântânii din Piaţa Universităţii unde, înarmaţi cu sticle, s-au aşezat pe carosabil şi timp de mai multe ore au scandat mesaje împotriva proiectului de exploatare minieră cu cianuri şi au bătut ritmic cu sticle de plastic în asfalt.

Protestul s-a terminat în jurul orei 4:00, fără a se înregistra vreun incident.

***

A doua zi de proteste împotriva proiectului Roşia Montană, aprobat săptămâna trecută de Guvern. Cca. 2.000 de persoane au venit luni în Piaţa Universităţii pentru a-şi exprima dezaprobarea faţă de aprobarea proiectului de exploatare minieră pe baza de cianuri de la Roşia Montană.

Manifestanţii au venit cu steaguri tricolore şi afişează bannere pe care sunt scrise sloganuri de genul: "Ape curate, nu cianurate", "Măi, măi, dragă Rovana, Ia mâna de pe Roşia Montană", "Jos sclavia", "Ruşine!", "Ponta, nu uita, va veni şi ziua ta!", "Politicienii pleacă, cianura rămâne".

Din rândul protestatarilor s-au auzit scandări care au variat de la "Jos Băsescu!", "Jos Ponta!", până la "PDL - USL aceeaşi mizerie".

Protestatarii au blocat carosabilul de pe Regina Elisabeta, dar atunci când au vrut să se deplaseze spre Guvern au fost blocaţi de jandarmi.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, protestatarii se află în afara legii, pentru că aceasta nu a fost aprobată şi notificată corespunzător. Cu toate acestea, "nu se poate interveni în forţă deoarece este un protest paşnic. Sperăm că până la urmă sa înţeleagă că activitatea lor este una ilegală", a declarat acesta.

Într-un comunicat de presă, Jandarmeria Română susţine că garantează dreptul la liberă exprimare a cetăţenilor, dar în acelaşi timp face apel la respectarea legii pe timpul adunărilor publice. Cetăţenii trebuie să-şi exprime convingerile în spaţiul public într-o manieră paşnică, civilizată şi în conformitate cu legile şi de asemenea să respecte locul şi intervalul orar pentru desfăşurarea adunărilor publice.

Aproximativ 3.000 de persoane au protestat duminică seară în Piaţa Universităţii şi în Piaţa Victoriei faţă de proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană. Proteste similare au avut loc şi la Roşia Montană, Timişoara, Bistriţa, Cluj-Napoca, Iaşi, Braşov, Bârlad, Târgu Mureş, Alba Iulia, şi chiar în Viena, Budapesta, Praga, Londra şi Bruxelles.

Deşi în campania electorală USL a susţinut că proiectul Roşia Montană va fi oprit, Guvernul a decis marţi să aprobe proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din Roşia Montană. Proiectul a intrat acum în circuitul parlamentar şi necesită, aviz, raport şi vot final în fiecare dintre cele două camere legislative urmând ca, ulterior, să meargă la promulgare.

Aprobarea proiectului a stârnit o serie de reacţii adverse atât în USL (Sorin Roşca Stănescu, Corina Creţu), cât şi în Opoziţie.

Deşi Guvernul Ponta a aprobat proiectul, premierul a declarat ulterior că personal, în calitate de deputat, va vota împotriva acestui proiect şi a precizat că Parlamentul este singurul for legitim şi constituţional unde se poate dezbate acest subiect.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că ar putea declanşa un referendum naţional pe tema Roşiei Montane pentru că ”problema este de interes major”. Acesta a adăugat că referendumul ar putea fi organizat odată cu alegerile pentru Parlamentul European din 2014. La aflarea acestei informaţii premierul a susţinut că este de acord cu această propunere a lui Băsescu.

Începe războiul contra USL

Claudiu Crăciun, unul dintre liderii mişcării de protest din ianuarie 2012, a atacat dur guvernul USL. "Din 1 septembrie în Piaţa Universităţii şi în alte zeci de oraşe începe războiul cu Uniunea Social Liberală şi guvernarea acesteia. Unul civic, nonviolent dar determinat şi fără compromisuri. Legea specială transmisă Parlamentului de către Guvern, neconstituţională şi criminală ca efecte, este motivul principal dar nu singurul. O scânteie care era aşteptată. De ce acum?".

”Roşia Montană a ajuns să reprezinte o înfruntare mai mare, ireconciliabilă, între politicienii corupţi, mituiţi de companii şi comunităţile locale susţinute de grupările civice”, susţine Claudiu Crăciun.

Preşedintele Partidului Verde, Remus Cernea, declarat recent pentru Epoch Times: ”Asistăm la o avalanşă de decizii care sunt îndreptate acum împotriva mediului, fie că e vorba de Roşia Montană, fie că e vorba de gazele de şist, fie că e vorba de ariile protejate, fie că e vorba de legea aceea votată în Parlament privind cultivarea organismelor modificate genetic în ariile protejate”.

”Sunt un partizan al mineritului, dar nu poţi face ceva împotriva societăţii şi calea nu este să păcăleşti lumea. Să dedici o lege Roşiei Montane este o laşitate. Nu e nevoie de o lege, ci e suficientă o hotărâre de Guvern. E tipică laşitatea actualului Guvern. Guvernul trebuia să anunţe că dezbatem în Guvern problema, ar fi perceput semnalele societăţii şi deschidea un dialog”, a declarat luni Traian Băsescu.

Premierul se apără

”Eu am luat o decizie curajoasă şi controversată. Îmi asum criticile. Dacă ministerele nu emiteau autorizaţiile, companiile implicate ne dau în judecată şi cer despăgubiri statului român sumele previzionate, circa 2 miliarde de dolari. Din acest motiv am făcut toată partea tehnică de negociere, nu am luat nicio decizie privind respingerea sau aprobarea. Parlamentul e singurul for legitim şi constituţional unde se poate dezbate”, a precizat Victor Ponta.

Referitor la propunerea de organizare a unui referendum lui Traian Băsescu, premierul a precizat: ”Dacă preşedintele se decide să declanşeze un referendum, e foarte bine”.

”Parlamentul e locul ideal de dezbatere şi informare. Dacă ţineam în continuare la Guvern, aşa cum am moştenit alte proiecte, în care laşitatea guvernului anterior nu a permis soluţii, trebuia să plătim despăgubiri”, a continuat acesta.

Despre proteste Ponta a precizat că le consideră ”absolut democratice şi am tot respectul pentru proteste atât timp cât nu a existat nici o manifestare violentă”.

”Dacă luaţi exemplul SUA, Marii Britanii, există opinii pro şi contra şi când e vorba de război - cel care decide e Parlamentul”, a concluzionat premierul.

Proiectul Roşia Montană

Proiectul de lege care a trecut recent de Guvern aprobă acordul dintre statul român şi compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) privind măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană.

Conform acestui acord, acţionarul majoritar al RMGC va transfera în etape, cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român, o cotă de 5,69% din capitalul social al RMGC. Participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă astfel la 25%, iar redevenţa încasată de statul român, cu opţiunea încasării în natură, va fi de numai 6% din valoarea producţiei. Condiţia este că toate autorizaţiile necesare să fie emise la timp, reiese dintr-un draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation.

În cadrul acestui proiect de lege se mai prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate publică şi de interes naţional deosebit, precum şi modificarea unor acte normative în materia exproprierilor şi autorizaţiilor de construcţie. Exploatarea ar urma sa înceapă în noiembrie 2016, după ce va fi aprobat planul urbanistic zonal până la sfârşitul acestui an.

Compania Roşia Montană Gold Corporation deţine la Roşia Montană, prin concesionare în vederea exploatării, cel mai mare zăcământ de aur din ţară, estimat la circa 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint. Compania Gabriel Resources deţine în prezent 80,69% din proiectul Roşia Montană.

Proiectul Roşia Montană, care timp de mai mulţi ani a fost blocat din cauza disputelor referitoare la protecţia mediului, a fost inclus în Planul Naţional de Investiţii şi Locuri de Muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvernul Ponta şi prezentat ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor