Băsescu nu va declanşa referendum pentru Roşia Montană decât dacă ”această lege ar genera falii în societate”

Preşedintele Traian Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu. (THIERRY CHARLIER / AFP / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi, de la Palatul Cotroceni că nu declanşează acum referendum naţional privind proiectul de exploatare minieră pe bază de cianuri de la Roşia Montană şi a susţinut că o dezbatere în Parlament este utilă şi va clarifica foarte multe din semnele de întrebare pe care le au românii în acest moment.

Traian Băsescu a declarase luni că ar putea declanşa un referendum naţional pe tema Roşiei Montane pentru că ”problema este de interes major”. Referendumul ar putea fi organizat odată cu alegerile pentru Parlamentul European din 2014, a explicat şeful statului.

Preşedintele a precizat marţi că i-a trimis un răspuns preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, la scrisoarea acestuia referitoare la organizarea unui eventual referendum privind Roşia Montană. Băsescu i-a explicat acestuia că nu declanşează acum un astfel de proces pentru că o dezbatere în Parlament va clarifica foarte multe din semnele de întrebare privind exploatarea pe baza de cianuri.

Şeful statului a menţionat că nu a iniţiat un astfel de proces ci doar l-a ”invocat ca o eventualitate”.

”Consider că dezbaterea în Parlament este cel mai potrivit lucru. Nu voi lua o măsură care să împiedice sau să facă inutilă dezbaterea în Parlament. Parlamentarii trebuie să aibă în vedere consecinţele oricărei soluţii pe care ar adopta-o”, a adăugat acesta.

"În cazul în care, în urma dezbaterilor din Parlament, societatea românească ar fi fragmentată pe tema Roşia Montană, în momentul în care aş primi legea la promulgare şi această lege ar genera falii în societate, cu certitudine n-aş promulga legea înainte de organizarea unui referendum", a asigurat Traian Băsescu.

”Sunt nevoit să am un comportament neutru faţă de proiect, chiar dacă am fost un susţinător al lui. Poziţiile mele faţă de proiect vor fi neutre, din acest moment”, a continuat acesta, adăugând că acest lucru este necesar pentru ca, la nevoie, să poată fi credibil ca mediator.

Guvernul a decis săptămâna trecută să aprobe proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din Roşia Montană. Proiectul a intrat acum în circuitul parlamentar şi necesită, aviz, raport şi vot final în fiecare dintre cele două camere legislative urmând ca, ulterior, să meargă la promulgare.