Obama nu-l crede pe Assad şi îl consideră ilegitim
SUA îşi vor apăra interesele din Orientul Mijlociu (OM) şi Africa de Nord, 'cu toate elementele puterii sale, inclusiv forţa militară', a declarat preşedintele american Barack Obama în timpul celei de-a 68-a sesiuni a Adunării Generale a ONU. Obama a îndemnat Consiliul de Securitate al ONU să adopte o rezoluţie 'puternică', ce ar permite pedepsirea Damascului, în cazul în care acesta îşi va încălca promisiunile în ceea ce priveşte distrugerea armelor chimice. Astfel, Washingtonul continuă să se îndoiască de intenţiile lui Bashar al-Assad, în pofida faptului că, potrivit cotidianului rus Kommersant, SUA au recunoscut că Damascul a oferit Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) informaţii complete privind arsenalele sale nucleare.
La cea de-a 68-a sesiune a Adunării Generale a ONU participă 130 de preşedinţi şi premieri, precum şi 60 de miniştri de externe. Delegaţia rusă este condusă de ministrul de externe Serghei Lavrov, care va susţine un discurs vineri. În afară de aceasta, Lavrov va avea peste 50 de întrevederi bilaterale şi multilaterale, în primul rând cu omologi care nu vin prea des la Moscova: de exemplu, cu cei din Capo Verde şi Nauru. De altfel, Lavrov se va întâlni şi cu cei cu care în ultimul timp se vede foarte des - de exemplu, cu secretarul de stat al SUA, John Kerry.
Potrivit Kommersant, la sfârşitul săptămânii trecute Kerry l-a sunat de trei ori pe Lavrov, iar una dintre discuţiile telefonice a durat o oră şi jumătate. Cei doi diplomaţi au discutat pe marginea propriei lor iniţiative privind stabilirea unui control internaţional asupra armelor chimice siriene. John Kerry a încercat să-l convingă pe Lavrov de necesitatea adoptării, de către Consiliul de Securitate al ONU, a unei rezoluţii maxim ferme pe marginea Siriei, cu menţionarea obligatorie a articolului 7 din Statutul ONU, care admite aplicarea sancţiunilor şi forţei.
Pe acelaşi subiect Lavrov şi Kerry au discutat trei zile la Geneva, aminteşte Kommersant. La acea dată, delegaţia rusă a reuşit să convingă SUA să adopte următoarea schemă: Damascul îi oferă OIAC date privind rezervele sale de arme chimice, OIAC elaborează, pe baza acordurilor prealabile ruso-americane, un plan pentru distrugerea arsenalelor chimice siriene, iar Consiliul de Securitate al ONU adoptă o rezoluţie în sprijinul acestui plan. Potrivit Moscovei, în textul rezoluţiei nu trebuie să existe referire la articolul 7: în cazul încălcării unuia dintre acorduri de către partea siriană, în Consiliul de Securitate al ONU ar urma să se dezbată deja o a doua rezoluţie, în care să fie vorba despre sancţiuni şi aplicarea forţei. De altfel, tocmai acesta este scenariul pe care Serghei Lavrov şi John Keryy l-au dat publicităţii la finalul maratonului lor de negocieri.
Cu toate acestea, revenit de la Geneva, Kerry a început din nou să insiste asupra menţionării articolului 7, ameninţând în caz contrar să blocheze adoptarea de către OIAC a planului privind Siria. Poziţia SUA a fost susţinută de Marea Britanie şi Franţa. Şeful diplomaţiei ruse i-a acuzat în mod public de şantaj. Lavrov şi Kerry nu au reuşit să soluţioneze diferendul la telefon, astfel că au avut marţi o întrevedere în marja Adunării Generale a ONU. Vineri cei doi se vor vedea din nou, precizează Kommersant, subliniind că şefii diplomaţiilor americane şi ruse nu s-au întâlnit niciodată atât de des.
De altfel, părţile nu se pot pune deocamdată de acord. Surse de informaţie ale Kommersant sunt de părere că intenţiile favorabile ale lui Kerry sunt zădărnicite de consiliera preşedintelui SUA în probleme de securitate naţională, Susan Rice, care are atitudini critice faţă de Moscova. Potrivit unei surse a Kommersant din cadrul Departamentului de Stat al SUA, Rice are o influenţă mult mai mare decât Kerry asupra liderului american.
Ataşament faţă de linia fermă a demonstrat marţi şi preşedintele Obama. Fără a menţiona Rusia, preşedintele american nu s-a abţinut totuşi de la atacuri la adresa ei. 'În timp ce SUA încearcă să ajute opoziţia moderată din Siria, aliaţii tradiţionali ai lui Assad 'acoperă' regimul lui, vorbind despre principiile suveranităţii', şi-a exprimat indignarea liderul american. 'Să afirmi că altcineva în afară de regimul de la Damasc putea să realizeze atacul (cu arme chimice) constituie o mare sfidare a logicii', a mai spus Obama. După cum aminteşte Kommersant, Rusia consideră că atacul din 21 august putea fi o provocare a opoziţiei.
În ceea ce priveşte Damascul, deocamdată el îşi îndeplineşte toate promisiunile făcute Moscovei, scrie ziarul citat. Încă înainte de întrevederea Lavrov-Kerry, Siria a înaintat o cerere pentru aderare la OIAC, iar săptămâna trecută i-a oferit în mod anticipat organizaţiei datele despre programul său militar chimic. Se estima că în data de 22 septembrie consiliul executiv al OIAC va da publicităţii planul său de acţiuni, pentru ca inspectori ai organizaţiei să ajungă deja din această săptămână în Siria, însă, din cauza divergenţelor pe marginea articolului 7, documentul OIAC nu a fost încă făcut public. Între timp, potrivit unei surse a Kommersant apropiate negocierilor, SUA au fost 'uimite şi destul de satisfăcute' de informaţiile oferite de Damasc, evaluându-le, în ceea ce priveşte caracterul complet al acestora, la 4,5 din 5 puncte.
Încă la Geneva, SUA şi Rusia au căzut de acord în ceea ce priveşte rezervele de arme chimice ale Siriei, estimându-le la circa o mie de tone. În ceea ce priveşte numărul de obiective care fac parte din programul militar chimic al Siriei, nu a existat unitate de opinie. SUA consideră că acestea sunt circa 50, în timp ce Rusia afirmă că aproape jumătate dintre obiectivele enumerate de americani trebuie tăiate de pe listă: de exemplu, laboratoarele de cercetare, care nu au legătură cu forţele militare aeriene ale Siriei.
Interlocutorul Siriei şi-a exprimat speranţa că informaţiile oferite de Damasc vor permite o apropiere a poziţiilor SUA şi Rusiei în această problemă. Totodată, acesta a recunoscut că ameninţarea unui atac asupra Siriei din partea Washingtonului şi aliaţilor lor nu a fost anulată.
Acest lucru a fost de fapt confirmat marţi şi de preşedintele Obama, care a creionat politica SUA în ceea ce priveşte OM şi Africa de Nord pentru următorii ani. Potrivit preşedintelui american, 'SUA sunt gata să utilizeze toate elementele puterii sale, inclusiv forţa militară, pentru asigurarea intereselor sale principiale în regiune'. Obama a subliniat că 'un lider care şi-a omorât cetăţenii şi a asfixiat copii cu gaz este ilegitim'. La sfârşitul discursului său, Obama a reluat teza criticată de Putin privind caracterul exclusiv al SUA, asigurând că 'nu se îndoieşte de exclusivitatea ţării sale'.