Proiectul de rezoluţie ruso-american demonstrează că SUA nu intenţionează să se amestece în conflictul sirian (expert rus)
alte articole
Rusia şi SUA s-au pus de acord asupra proiectului de rezoluţie pe marginea Siriei, rezoluţie care obligă această ţară să renunţe la armele chimice. După cum a insistat Moscova, documentul nu prevede 'măsuri coercitive' automate, în cazul nerespectării de către Siria a anumitor obligaţii. Astfel, pentru o intervenţie armată în Siria va fi nevoie de o a doua rezoluţie, pe care Rusia va putea să o blocheze. Reprezentanţii SUA au fost mulţumiţi, declarând acest document 'un pas înainte'. Deja în seara de vineri rezoluţia ar putea fi adoptată de Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), informează cotidianul rus Gazeta.
Negocierile dintre Lavrov şi Kerry s-au desfăşurat la New York, în cadrul sesiunii Adunării Generale a ONU. Cei doi s-au mai întâlnit marţi pentru a discuta pe marginea proiectului de rezoluţie, iar înainte de aceasta Lavrov a luat parte la întrevederea miniştrilor de externe din G6 (Rusia, SUA, Germania, Franţa, Marea Britanie şi China) cu şeful diplomaţiei iraniene Javad Zarif.
În opinia expertului rus Serghei Demidenko, analist al Institutului de evaluări şi analize strategice de la Moscova, încă în urmă cu o săptămână era evident că rezoluţia referitoare la Siria 'nu va conţine nicio ameninţare privind utilizarea forţei şi că acesta va fi un document gol, şters, pur şi simplu o hârtie în care se afirmă necesitatea unei reglementări politice'.
Expertul este de părere că documentul, care 'în punctele centrale repetă tot ce a fost adoptat deja de nenumărate ori la ONU', constituie o nouă confirmare a faptului că SUA 'nu intenţionează să se amestece sub nicio formă în conflictul sirian'.
'Este posibil ca SUA să fi dorit într-adevăr să-i vină de hac regimului Assad şi în acest fel să slăbească Iranul, însă costurile unei asemenea acţiuni sunt extrem de ridicate şi în plan politic, şi în plan diplomatic, şi în plan economic', afirmă Demidenko. În opinia expertului, Siria va cunoaşte un lung război civil, ceea ce este în avantajul Washingtonului şi Bruxellesului, care încearcă să 'rezolve problemele legate de securitatea americană şi europeană cu mâinile lui Assad'.
În primul rând, explică expertul, în Siria luptă Al-Qaeda din Magrebul Islamic şi alte organizaţii islamiste cu caracter extremist din Europa şi Africa de Nord, iar extremişti din SUA se duc la rândul lor în Siria. 'Bashar Assad distruge aceste organizaţii, ceea ce este în avantajul Occidentului', subliniază Demidenko.
În al doilea rând, toate armele care sunt furate din depozitele armatei libiene sunt de asemenea distruse acum în Siria şi cu acestea nu se trage undeva prin Europa, adaugă expertul rus.