Accidentul aviatic din Apuseni: Raed Arafat a explicat de ce medicii n-au folosit aeronava modernă SMURD

Accidentul aviatic din Apuseni, în care şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion, a generat numeroase acuze şi întrebări, multe dintre ele, fără răspuns.
Raed Arafat (Lavinia Savu / Epoch Times)
Loredana Diacu
22.01.2014

Accidentul aviatic din Apuseni, în care şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion, a generat numeroase acuze şi întrebări, multe dintre ele, fără răspuns. Însă, dacă la întrebarea cea mai dureroasă pentru oficialităţi: "de ce căutarea supravieţuitorilor a durat mai bine de şase ore" nu s-a putut da încă un răspuns satisfăcător, la cea de-a doua întrebare, legată de faptul că echipa de medici a zburat spre Oradea cu un avion mic şi vechi, în loc să folosească moderna aeronavă americană achiziţionată de statul român, s-a dat, în schimb, un răspuns.

Secretarul de Stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a declarat, marţi, pentru Gândul, că aeronava americană, Piper Cheyenne de generaţia a III-a, achiziţionată de statul român şi folosită, în general, de SMURD "se află în revizie programată, din luna decembrie, după efectuarea numărului de ore de zbor”, acesta fiind motivul pentru care medicii s-au deplasat spre Oradea, de unde urmau să recolteze un ficat pentru transplant, cu un avion de mici dimensiuni, de tip BN2.

„Acest avion a executat misiuni de transplant, ori de câte ori a fost solicitat de Agenţia de Transplant. Anul trecut, în noiembrie, a efectuat cel puţin două misiuni primite de la colegi. Alteori, am pus la dispoziţie elicoptere, şi nu avionul, întrucât zburau în locaţii apropiate", a declarat Raed Arafat.

La rândul său, Victor Zota, supravieţuitor al accidentului aviatic şi vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), le-a declarat reporterilor de la Gândul că, de această dată, ANT nu solicitase aeronava SMURD.

„Ieri nu am avut nevoie de această aeronavă. Folosim avioanele noastre de la şcoala de aviaţie, cu care avem contract. Au venit cu piloţii, am decolat în jurul prânzului şi cu asta basta”, a declarat Zota.

Medicul a mai precizat că avionul care s-a prăbuşit ieri era cel mai sigur avion pe care îl avea. „Ca o paranteză, vă spun că echipele de transplant, când plecau în misiune, mă rugau să vorbesc la şcoală ca să ne dea acest avion. Am făcut sute de zboruri cu el”, a afirmat Victor Zota.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor