Acceleratorul de particule urias din Elvetia va fi pus in functiune pe 10 septembrie

Un model al acceleratorului de particule gigantic Large Hadron Collider este vazut in CERN (Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara), 16 iunie 2008, in Geneva-Meyrin, Elvetia. (Johannes Simon / Getty Images)
Epoch Times România
11.08.2008

Organizatia europeana pentru cercetari nucleare (CERN) va pune in functiune, pe 10 septembrie, Large Hadron Collider (LHC), un accelerator de particule gigantic, destinat descoperirii secretelor crearii Universului, a anuntat, joi, directorul general al organizatiei, citat de AFP.

Large Hadron Collider este ingropat la 91 de metri sub Alpi, in regiunea granitei franco-elvetiene. Locul in care se afla acceleratorul are lungimea de 27 de kilometri si inaltimea egala cu cea a unei cladiri de 12 etaje. Dispozitivul a fost realizat pentru a genera o temperatura de peste trei miliarde de grade Celsius, astfel incat sa poata crea conditiile existente imediat dupa Big Bang.

Mecanismul, a carui constructie a inceput in 2003, va fi pus in functiune cu aproape un an intarziere fata de calendarul prevazut.

LHC, care a costat 5,57 de milioane de euro, este necesar pentru a obtine conditiile care au existat in primele secunde de dupa Big Bang, prin unificarea atomilor la viteze mari.

In cadrul evenimentului, particulele atomice se vor deplasa in jurul unei serii de inele, aliniate pe aceeasi directie cu magneti puternici, care vor accelera particulele pana cand acestea vor atinge o viteza apropiata de cea a luminii. Fiecare particula se va deplasa in tunelul lung de 27 de kilometri de 11.245 de ori pe secunda inainte de a intra in coliziune cu o alta. Temperatura generata de ciocnirile dintre particule va fi de 100.000 de ori mai mare decat cea din centrul soarelui, cercetatorii fiind de parere ca aceasta va fi suficient de puternica pentru a dezvalui primele particule care au existat in momentele de dupa nasterea Universului.

Cu ajutorul acestui mecanism, cercetatorii spera sa gaseasca bosonul Higgs, o particula instabila numita si "a lui Dumnezeu", pe care multi au studiat-o fara sa o fi vazut vreodata. De asemenea, specialistii vor sa studieze supersimetria, un concept care permite explicarea uneia dintre cele mai bizare descoperiri din ultimii ani, aceea ca materia vizibila nu reprezinta decat 4% din Univers. Materia neagra (23%) si energia neagra (73%) impart restul. Cercetatorii de la CERN vor, de asemenea, sa studieze misterele materiei si anti-materiei.

Experimentul nu are numai sustinatori, ci si opozanti. Astfel, un grup de militanti pentru protectia mediului din Hawai au depus o actiune in justitie, cerand un ordin de interdictie contra specialistilor CERN. Reclamantii se tem ca experimentul ar putea genera o gaura neagra care sa distruga viata pe Terra.

"The Large Hadron Collider este ca o masina a timpului care ne va duce mult inapoi in perioada Big Bang-ului, prin recrearea conditiilor care au existat atunci. Vom vedea astfel noi tipuri de materie pe care nu am fost capabili sa le identificam anterior", a declarat Frank Close, specialist in fizica la Universitatea Oxford, in urma cu mai multe luni. "Ideea ca acest experiment ar putea atrage sfarsitul lumii este ridicola", a spus el.

CERN, primul laborator de cercetare din lume pentru fizica particulelor, este un organism international fondat in 1954 de 12 tari europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor