Socialiştii spanioli dezbat cum să-şi aleagă noua conducere (revista presei)

Alfredo Perez Rubalcaba, secretarul general al Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE).
Alfredo Perez Rubalcaba, secretarul general al Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE). (JAVIER SORIANO / AFP / Getty Images)

Echilibrul de putere în cadrul principalului partid de opoziţie din Spania, Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE), care dezbate înlocuirea secretarului general, Alfredo Perez Rubalcaba, interesează şi joi principalele cotidiene spaniole. În plus, acestea scriu şi despre faptul că în PSOE ar putea avea loc alegeri primare pentru noua conducere.

Rubalcaba îl sprijină pe Eduardo Madina, membru al comisiei executive a PSOE pentru a-i lua din putere Susanei Díaz, şefa executivului regional din Andaluzia. Potrivit cotidianului El Mundo, actualul şef al formaţiunii sprijină propunerea potrivit căreia secretarul general să fie ales cu voturile a 220.000 de militanţi ai partidului. În schimb, observă cotidianul spaniol citat, socialiştii andaluzi susţin că este vorba de o răzbunare împotriva şefei lor.

Madina se lansează, fiind sprijinit de Rubalcaba şi de fostul premier socialist, Felipe González, pentru a o frâna pe Susana Díaz. Potrivit cotidianului La Razon, Madina le-a propus militanţilor să-l aleagă pe liderul socialist, iar conducerea partidului a sprijinit ulterior propunerea. În schimb, şefa executivului regional andaluz preferă un congres precum cel care a avut loc în regiune.

PSOE le deschide uşa militanţilor, pentru a-şi alege liderul, constată şi cotidianul La Vanguardia. Acesta notează în schimb că Madina a fost cel care a provocat un cutremur, după ce a cerut votul a 240.000 de afiliaţi. Rubalcaba acceptă miza şi lasă în aer opţiunile Susanei Díaz, iar o 'avalanşă' de lideri teritoriali sprijină formula.

Cotidienele catalane La Vanguardia şi El Periodico de Catalunya scriu şi despre tulburările care au loc în Barcelona, unde grupuri de agitatori antisistem au blocat străzile şi i-au atacat pe agenţii corpului de poliţie. Protestele s-au extins prin capitala Cataloniei şi în alte oraşe din regiune în a treia zi de violenţe.

Alt subiect care ocupă joi primele pagini ale cotidienelor spaniole este cel legat de noua intrare masivă a unor imigranţi ilegali în enclava spaniolă Melilla din Maroc. Cotidianul La Razon consemnează faptul că o maree de cinci sute de camerunezi a reuşit să treacă gardul de la frontieră în Melilla, iar El Pais scrie că aceştia au intrat pe teritoriul spaniol cu strigăte legate de faptul că au ajuns pe 'pământul făgăduinţei'; printre cei sosiţi s-a aflat şi o femeie însărcinată.

Cotidianul La Razon scrie şi despre poziţia luată de premierul spaniol Mariano Rajoy, în urma rezultatelor alegerilor europene. În Catalonia (unde cei mai votaţi au fost radicalii republicani şi naţionaliştii), el urmăreşte sprijinirea societăţii civile care nu exprimă revendicări secesioniste. Pe de altă parte, cotidianul ABC susţine că în cadrul Partidului Popular (de guvernământ), se discută despre reluarea iniţiativei şi de faptul că guvernul conservator de la Madrid ar avea nevoie de un impuls. Printre măsurile preconizate se numără o mai bună comunicare, scăderea impozitelor, reforma administraţiei publice, reforma din învăţământ, angajamente sociale, sau dezbaterea ideologică şi eliminarea 'profilului discret' al politicienilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe