Poroşenko, Putin, Merkel şi Obama se vor întâlni în Franţa

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, o vizitează vineri, 1 iunie, la Berlin, pe cancelara federală Angela Merkel.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, o vizitează vineri, 1 iunie, la Berlin, pe cancelara federală Angela Merkel. (JOHN MACDOUGALL / AFP / GettyImages)

Preşedintele ales al Ucrainei, Petro Poroşenko, va participa la cea de-a 70-a aniversarea Zilei Debarcării în Normandia, a anunţat, miercuri, Kievul, eveniment la care va mai participa, printre alţii, preşedintele american, Barack Obama, cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele rus, Vladimir Putin, conform Reuters.

Relaţiile dintre Moscova şi Kiev au intrat într-o nouă etapă după alegerile prezidenţiale din Ucraina, cele două vecine devenite inamice fiind dispuse să înceapă dialogul după mai bine de trei luni de conflict.

O posibilă întâlnire între Putin şi Poroşenko ar reprezenta primul pas serios în determinarea noilor relaţii dintre Rusia şi Ucraina. La fel de important, la evenimentul din Franţa, care va dura două zile, vor participa Barack Obama şi Angela Merkel.

Preşedintele rus a acceptat să participe la eveniment în urma invitaţiei extinse de omologul său francez, Francois Hollande.

„Alegerea lui Poroşenko pavează calea pentru o ieşire politică şi paşnică din criză”, a declarat Hollande.

Putin va participa la discuţiile oficiale cu Hollande pe 5 iunie, la Paris, unde vor aborda subiecte precum „problemele bilaterale şi fundamentale internaţionale, inclusiv criza din Ucraina”, a precizat oficialul de la Kremlin, Yuri Ushakov.

Aceasta va fi prima întâlnire oficială a lui Putin cu un lider Occidental de la ocuparea militară a peninsulei Crimeea.

Kremlinul a anunţat, miercuri, că preşedintele rus ar putea intra în contact cu ceilalţi lideri veniţi în Franţa, însă orice altă întâlnire va avea loc într-un cadru informal.

Hollande se va mai întâlni oficial cu Obama. În seara zilei, cei doi vor participa la un dineu oficial alături de alţi lideri prezenţi în Franţa. Parisul a refuzat să precizeze dacă Putin va participa la dineul oficial.

Chiar dacă Putin a vorbit frecvent la telefon cu liderii de stat şi guvern din Occident în ultimele luni, ultima sa întâlnire cu un lider vestic a avut loc la Soci, în luna februarie.