A 11-a duminică de proteste pentru Roşia Montană. Tot mai multă creativitate
alte articole
Ziua de duminică are deja o nouă semnificaţie pentru bucureşteni şi un lucru devine din ce în ce mai clar şi anume că cetăţenii care protestează împotriva exploatării miniere cu cianuri de la Roşia Montană nu vor să renunţe aşa uşor. Este a 11-a duminică la rând când manifestanţii s-au strâns în număr de câteva sute, la Piaţa Universităţii, pentru a cere dreptate.
De data aceasta protestatarii şi-au manifestat creativitatea într-un mod cu totul special, Piaţa Universităţii devenind o cu totul alta, datorită colţurilor tematice care au fost pregătite.
Pe Facebook a apărut următorul mesaj prin care cetăţenii erau invitaţi să ia parte la protest:
"În duminica aceasta stăm pe loc, dar nu ne oprim aici. Dăm cu petul în asfalt, până când le va suna politicienilor apa cu cianură în cap. Jandarmii încearcă să ne intimideze, dar suntem pe poziţii, nu ne retragem şi rămânem paşnici. NU CEDĂM, NU CAPITULĂM. Ne exersăm împreună determinarea.
Au trecut 10 duminici, am mers prin 7 cartiere, am parcurs peste 70 de km şi ne-au văzut zeci de mii de oameni. Nu mai suntem o noutate, dar feţe noi apar mereu. Am reuşit să ne dăm seama împreună că nu se mai poate aşa, că nu ne vom mai lăsa călcaţi în picioare de conducătorii ţării. Continuăm ce am început, ne adunăm forţele şi ne pregătim de orice va urma. Mai avem de luptat.
Participăm la cele mai andurante, paşnice, creative proteste din istoria recentă a României. Suntem de neclintit pentru Roşia Montană. De neclintit sunt şi voinţa noastră, revendicările noastre şi dorinţa de dreptate.
Hai să transformăm Poiana Urbană în Poiana Montană. Duminică, 10 noiembrie, ora 16.00.
Ce facem:
Colţul copiilor la Roşia Montană
Atelier de bannere
Ghidul bunului protestatar
Politicieni puşi la zid
Cetăţenii demisionează
Planuri de atac, strategii
Colţul informativ Roşia Montană
Colţul informativ Gaze de Şist
şi multe altele, de care veţi afla la faţa locului.
Veniţi cu instrumente de cântat, vopsea, pensule, cretă sau orice putem folosi pentru a demonstra într-un spaţiu creativ care să ne arate indignarea!".
Nu numai bucureştenii protestează. Proteste similare au loc în marile oraşe din ţară: Alba Iulia, Baia Mare, Botoşani, Braşov, Cluj,Constanţa, Iaşi, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Sibiu, dar şi în străinătate, la Berlin, Hambrug, Karlsruhe, Londra, Odensee, New York, Paris şi Viena, scrie Realitatea.
În Piaţa Universităţii, unde are loc protestul, au fost amenajate diverse spaţii tematice: un spaţiu de joacă pentru copii, un atelier de creat bannere, o expoziţie de fotografii. De asemenea, se aude muzică de la diferite instrumente improvizate.
În spaţiul dedicat copiilor au fost amplasate corturi mici şi mese, unde copii desenează pe asfalt şi se joacă cu baloane. Unii dintre aceştia poartă pelerine cu tricolorul.
La "Punctul turistic şi cultural Roşia Montană" sunt afişate fotografii de mari dimensiuni făcute la Roşia Montană, iar alături, pe o măsuţă denumită "Biblioteca", se găsesc broşuri, albume şi cărţi cu obiective din zonă.
În altă parte, un grup de tineri au improvizat instrumente de percuţie din diverse obiecte şi cântă, în timp ce alţii au întins pe asfalt foi mari şi fac bannere utilizând sprayuri cu vopsele.
Desigur că nu lipsesc steagurile şi pancartele care afişează mesaje precum: "Pentru ca răul să triumfe e suficient ca oamenii buni să nu facă nimic", "Domnilor parlamentari, respectaţi-vă ţara, respingeţi un proiect umilitor, neconstituţional şi dezastruos economic, ecologic şi cultural", "De câte abuzuri mai e nevoie ca să ieşi în stradă?", "Opriţi crimele împotriva României: transformarea Munţilor Apuseni în pastă/mâl de cianuri", "Când injustiţia devine lege, rezistenţa devine datorie", "Mihai Viteazul: O viaţă avem români şi o cinste. Deşteptaţi-vă că am dormit destul".
Între timp se scandează "Uniţi, salvăm Roşia Montană" şi "Demisia". Mai mulţi participanţi, printre care şi reprezentanţi ai unor ONG-uri de mediu şi pentru patrimoniu, un reprezentant al studenţilor şi alţii se adresează celor prezenţi de pe o scenă special amenajată. Se face des apel al unitate şi la determinarea de a continua această luptă.
Cerinţele protestatarilor le ştim cu toţii: retragerea proiectului de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO şi demiterea celor patru iniţiatori ai proiectului de lege, miniştrii Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi directorul ANRM Gheorghe Duţu.
Protestele împotriva proiectului minier de la Roşia Montană au început la 1 septembrie în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară, precum şi din străinătate, şi au reflectat indignarea oamenilor faţă de acest proiect. Acestea au fost declanşate de aprobarea, la 27 august, de către Guvernul Ponta a proiectului de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.
În prezent, proiectul se află la Comisia parlamentară specială pentru Roşia Montană, care este aşteptată să dea un vot referitor la acesta, însă protestatarii s-au plâns de tergiversarea lucrărilor comisiei.