Iranul, divizat asupra menţinerii istoricului slogan 'Moarte Americii'

Eforturile noului guvern iranian de a se reconcilia cu comunitatea internaţională şi neaşteptata convorbire telefonică dintre preşedinţii iranian, Hassan Rohani, şi cel american, Barack Obama, au angajat o dezbatere în ţară privind oportunitatea de a menţine sloganul 'Moarte Americii', informează marţi agenţia EFE.

Violentul slogan ('Marg bar Amrika', în persană), care se aude în fiecare zi de vineri în moschei la rugăciunea de prânz, serveşte la încurajarea liderilor la evenimentele oficiale sau este scandat în timpul manifestaţiilor publice. După intonarea imnului, elevii scandează uneori în şcoli 'Moarte Americii'.

La proteste şi manifestaţii, sloganul este de multe ori însoţit de arderea steagului american şi al celui israelian, alături de scandarea 'Moarte Israelului'. Sloganul nu oferă însă o imagine bună a ţării în străinătate, mai ales după câştigarea alegerilor în iunie de Hassan Rohaní care încearcă să fie pe plac comunităţii internaţionale şi să obţină o relaxare a sancţiunilor, care în ultimii ani au lăsat urme adânci în economia Iranului şi l-au condamnat la o inflaţie galopantă.

Fostul preşedinte Akbar Hashemi Rafsanjani a fost printre primii care a abordat această temă, asigurând pe pagina sa web că nu este adeptul scandării acestui slogan, după cum nu era, în opinia lui, nici fostul ayatollah Khomeiny, fondatorul Republicii Islamice. Unii clerici au amintit că înainte se scanda şi 'Moarte sovieticilor', la care s-a renunţat după îmbunătăţirea relaţiilor cu Moscova.

Răspunsurile la această idee de schimbare nu s-au lăsat aşteptate. Mohamad Reza Naqdi, şeful miliţiilor voluntarilor islamici Basij, a declarat ziarului digital Jam News că grupări de extremişti şi centrişti (aluzie la Rafsanjani) nu mai au nicio ruşine şi cer poporului, prin minciuni şi înşelăciuni, să renunţe la sloganul 'Moarte Aroganţei' (o altă referire la SUA).

Comandantul Corpului Gardienilor Revoluţiei, Mohamad Ali Khafari, a declarat la rândul său că iranienii nu se vor lăsa înşelaţi de faptul că ayatollahul Khomeiny nu era de acord cu sloganul antiamerican, subliniind că 'există persoane care manipulează declaraţiile defunctului Imam'. Un alt conservator, ayatollahul Ahmad Khatami şi unul din clericii cei mai influenţi ai regimului teocratic iranian, este de părere că sunt unii care vor să pună capăt sentimentului de ură împotriva SUA', un sentiment pe care îl consideră absolut justificat şi a avertizat împotriva pericolului de 'a se arăta slabi' în faţa Casei Albe.

Dezbaterea, de neimaginat în urmă cu puţin timp, s-a mutat şi în stradă. 'Trebuie să renunţăm la această practică pentru că oamenii vor să ne ameliorăm relaţiile cu SUA. Doar o minoritate se opune', a declarat taximetristul Akbar. În opinia lui, cei care scandează sloganul 'nu o fac din suflet' pentru că ştiu că 'din SUA vin medicamentele şi produsele care le plac atât de mult'.

Nu de aceeaşi părere este şi o grupare, neidentificată, care a lansat pe Internet 'Marele Premiu Internaţional. Jos America', care cere să fie postate fotografii, caricaturi, afişe, videoclipuri, documentare, blog-uri şi articole pe această temă. Câştigătorii vor primi bani în valoare de între 20 şi 100 milioane de reali (175 - 2.500 euro).

Sectoarele cele mai conservatoare au criticat apropierea lui Rohani de Casa Albă şi cele 15 minute de conversaţie telefonică cu Obama, prima directă între un preşedinte iranian şi un şef de stat al SUA după peste trei decenii. Un grup de radicali l-a întâmpinat cu ouă pe Rohani la întoarcerea sa de la New York unde participase la Adunarea Generală a ONU. Iar o organizaţie a umplut Teheranul de panouri antiamericane, care avertizau asupra apropierii de Washington, calificat drept 'Marele Satana' de retorica oficială iraniană, şi care au fost retrase de primărie.

Dezbaterea va deveni vizibilă, la 4 noiembrie, când Iranul aniversează luarea de ostatici de la Ambasada SUA, din 1979, când 52 de americani au fost sechestraţi timp de 444 de zile.

În fiecare an au loc, la această dată, manifestaţii ample în faţa clădirii unde se afla Ambasada americană şi se aşteaptă ca cei mai puţin deschişi să scandeze din răsputeri sloganul, pentru a-şi arăta clar intenţia de a-l menţine viu.