Proteste din ce în ce mai violente în Sao Paulo

Forţele de ordine la revolta din Sao Paulo, 28 octombrie 2013.
Forţele de ordine la revolta din Sao Paulo, 28 octombrie 2013. (Miguel Schincariol / AFP / Getty Images)

Luni noaptea, protestele din Sao Paulo, Brazilia, au atins noi cote ale violenţelor, cauzate de uciderea adolescentului de 17 ani, Douglas Rodrigues de către forţele de ordine. Poliţia locală a anunţat că aproximativ 90 de persoane au fost reţinute din rândul manifestanţilor.

În ultima noapte a protestelor cel puţin cinci autobuze şi trei autocamioane au fost incendiate pe străzile oraşului. Autorităţile au mai anunţat că un grup format majoritar din tineri au jefuit mai multe magazine din zonă iar o autostradă din nordul oraşului a fost blocată în timpul desfăşurărilor.

În acest weekend, în timpul intervenţiei autorităţilor pentru restabilirea ordinii la locul manifestaţiilor, un ofiţer de poliţie a împuşcat mortal un tânăr în vârstă de 17.

Poliţia a declarat că incidentul a fost un accident fără a mai oferi şi alte detalii. Ofiţerul care se face vinovat pentru uciderea tânărului este ţinut în custodie de autorităţi, investigaţiile fiind în curs de desfăşurare.

Moartea lui Douglas Rodrigues de mâna forţelor de ordine a incitat şi mai mult mulţimea prezentă pe străzile oraşului.

Demonstraţiile împotriva costurilor ridicate ale biletelor de transport au luat amploare în Brazilia de la începutul lunii iunie, condiţiile de trai fiind tot mai dificile pentru majoritatea populaţiei în ultimul timp.

Manifestaţiile paşnice din Sao Paulo ce aveau ca obiectiv reducerea costurilor de transport de către compania locală, au devenit din ce în ce mai violente chiar dacă s-au redus ca amploare.

Numărul persoanelor care au ieşit pentru a-şi manifesta nemulţumirile s-a redus de asemnea de la începtul protestelor din luna iunie.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, violenţele au reizbucnit atunci când mai multe persoane au vandalizat o serie de uşi rotative, ATM-uri şi au incendiat staţia centrală de autobuz a oraşului.