57 de tablouri de tezaur ale marilor pictori români expuse, în premieră, la Muzeul Colecţiilor de Artă

57 de tablouri făcând parte dintr-o colecţie privată de pictură românească, expusă în premieră la Muzeul Colecţiilor de Artă (garbo.ro)
L.M.
17.02.2017

Peste 200 de invitaţi, iubitori şi colecţionari de artă au luat parte, zilele acestea, la vernisajul expoziţiei „Pictura românească din colecţia Fundaţiei Bonte”, la Muzeul Colecţiilor de Artă din Bucureşti.

Reunind 57 de lucrări realizate de artişti dintre cei mai prestigioşi, dintre care Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petraşcu, Theodor Pallady, Francisc Şirato, Ştefan Dimitrescu, Camil Ressu, Magdalena Rădulescu sau Alexandru Ciucurencu, expoziţia exprimă opţiunea pentru configurarea unui anume specific românesc conţinut într-o colecţie privată de artă.

„Este o colecţie valoroasă pentru că aici sunt cuprinse mari nume ale istoriei artei din România, încercând să reconstituie spiritualitatea românească. Ceva din specificul nostru naţional apare în această colecţie”, a spus Călin Stegerean, directorul general al Muzeului Naţional de Artă al României.

Expoziţia este organizată de Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR), Fundaţia Bonte şi Institutul Cultural Român. Colecţia de picturi a fost constituită de omul de afaceri portughez Alain Bonte în anii petrecuţi în România. În prezent consul onorific al României în Portugalia, Alain Bonte, un recunoscut mecena, a întemeiat fundaţia cu caracter cultural care îi poartă numele şi care are printre obiective promovarea artei romaneşti în plan naţional şi internaţional.
În decembrie 2016 Fundaţia Bonte a avut o iniţiativă de pionierat când a achiziţionat, în vederea donării către MNAR, un important lot de artă românească clasată în categoria tezaur. Tablourile care le reprezintă pe Alexandrina G. Manu şi pe Anica Manu în costum polonez pot fi din nou admirate în Galeria de Artă Românească Modernă.

„Am ajuns în România acum 20 de ani pentru afaceri, am început să vizitez muzeele şi galeriile din Bucureşti, să apreciez pictura românească şi să cumpăr tablouri. Operele de artă româneşti sunt, din nefericire, încă prea puţin cunoscute publicului european. Cred că merita mai mult, iar aceasta va fi o preocupare constantă pentru fundaţia noastră. Această colecţie a fost expusă anul trecut, pentru două luni, la Palatul Regal din Lisabona, timp în care a fost cea mai vizitată expoziţie. Dorim să ducem această colecţie la Paris şi la Madrid”, a spus Alain Bonte.

Prezentată în anul 2016 la Palatul Naţional Ajuda din Lisabona, expoziţia curatoriată de Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă Constanţa, este oferită acum publicului din România, completând cu piese importante paleta de lucrări create în România în perioada 1875-1945 şi aflate în colecţiile MNAR.

Expoziţia „Pictură românească din colecţia Fundaţiei Bonte" poate fi vizitată la Muzeul Colecţiilor de Artă din Bucureşti (Calea Victoriei nr. 111) în perioada 14 februarie - 30 aprilie, de sâmbătă până miercuri, în intervalul orar 10.00-19.00. Accesul ultimului vizitator este permis cu o oră înainte de închiderea muzeului. Muzeul Colecţiilor de Artă este deschis în ultima zi de sâmbătă a fiecărei luni, până la orele 22.00

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor