Kremlinul se opune apelului Chişinăului de retragere a trupelor ruseşti din Transnistria

Ambasadorul rus la ONU s-a opus miercuri apelului făcut de guvernul Republicii Moldova ca în luna septembrie, la sesiunea Adunării Generale a ONU, să fie discutată retragerea soldaţilor ruşi de pe teritoriul regiunii separatiste Transnistria.
Vasili Nebenzia, ambasadorul rus la ONU.
Vasili Nebenzia, ambasadorul rus la ONU. (Captură Foto)

Ambasadorul rus Vasili Nebenzia a declarat că această “mişcare neaşteptată” nu este “foarte prietenoasă”.

“Nu am fost niciodată abordaţi în această privinţă şi nu am fost avertizaţi în avans”, a declarat Nebenzia pentru TASS la sediul ONU în New York City.

“Şi, bineînţeles, acţiunea nu [va fi favorabilă] procesului de pace, care a fost stabilit cu mult timp în urmă”, a adăugat el.

Preşedintele Parlamentului moldovean, Andrian Candu, a confirmat miercuri pe Facebook că o astfel de cerere a fost înmânată Naţiunilor Unite de către Victor Moraru, reprezentantul permanent al Republicii Moldova la ONU.

“Timp de 25 de ani, sub masca unei misiuni de menţinere a păcii, Federaţia Rusă ne-a intimidat prin prezenţa soldaţilor, muniţiei şi armamentului pe teritoriul ţării noastre”, a scris Candu în mesajul său.

“Autorităţile moldovene au cerut Organizaţiei Naţiunilor Unite să includă pe agenda Adunării Generale – care va începe luna următoare – discutarea retragerii soldaţilor străini din ţara noastră”, a scris Candu.

Rusia păstrează aproximativ 2.000 de soldaţi în Transnistria – 1.000 de soldaţi despre care Moscova susţine că păzesc imensele depozite de arme din perioada Uniunii Sovietice şi aproximativ 500 de soldaţi de menţinere a păcii pentru a asigura continuitatea unui armistiţiu dificil încheiat în urmă cu 25 de ani, care a pus capăt unui conflict sângeros între Republica Moldova şi regiunea sa estică separatistă.

La un summit din 1999 al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, ce a avut loc în Istanbul, Moscova a promis că îşi va retrage soldaţii din Transnistria până în 2002, dar nu a mai făcut acest pas.

Preşedintele moldovean Igor Dodon, care a curtat Rusia, a criticat miercuri acţiunea de a aduce problema soldaţilor ruşi din Transnistria în faţa ONU, susţinând că este vorba de “praf aruncat în ochii curatorilor şi păpuşarilor occidentali ai guvernului”.

Dodon, care a recurs de asemenea la Facebook pentru a-şi exprima criticile, a declarat că misiunea rusă de menţinere a păcii este un succes şi trebuie continuată, cerând guvernului moldovean să facă presiuni pentru reluarea negocierilor de pace cu Transnistria, care s-au împotmolit cu mult timp în urmă.

Transnistria şi-a declarat independenţa de Republica Moldova în 1990 după ce Rusia s-a temut că guvernul din Chişinău va urmări reunificarea cu România. Majoritatea teritoriului Republicii Moldova a aparţinut României în perioada interbelică.

Sute de persoane au fost ucise în conflictul izbucnit în 1992, care s-a încheiat printr-un armistiţiu intermediat de Moscova după ce conflictul a fost înnăbuşit de soldaţii ruşi deja staţionaţi în Transnistria încă din perioada sovietică.

Cea de-a 72-a sesiune a Adunării Generale a ONU se va deschide în 12 septembrie 2017.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe