20 milioane euro pentru construcţia locuinţelor sociale, oferiţi Republicii Moldova de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei
Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) va acorda Republicii Moldova un împrumut în valoare de 20 milioane euro, bani care vor fi investiţi în proiectul de construcţie a locuinţelor sociale, faza III, a anunţat Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale (MIDR) de la Chişinău.
Totodată, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va oferi un grant de 1 milion de euro din Fondul Verde de Investiţii Sociale, iar un grant în valoare de 6 milioane de euro va fi oferit din partea Fondului E5P pentru măsurile de eficienţă energetică, cu un cost total al proiectului de 34 milioane de euro, a adăugat MIDR.
În baza proiectului vor fi construite 455 locuinţe sociale în 12 localităţi ale Republicii Moldova, care vor asigura cca 1.600 beneficiari, renovarea/modernizarea căminelor studenţeşti în 4 localităţi, care ar asigura cca 750 beneficiari şi construcţia caselor pentru bătrâni în 16 localităţi, care ar asigura cca 750 de beneficiari.
Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale a susţinut iniţierea unei etape noi de realizare a proiectului, care prevede asigurarea cu locuinţe sociale pentru diverse categorii eligibile, construirea şi reabilitarea caselor pentru bătrâni şi căminelor studenţeşti, cu înlocuirea întregii anvelope a clădirilor, ceea ce ar reduce din costurile la încălzire, aplicând conceptul de eficienţă energetică pentru clădiri.
Un aspect cheie îl reprezintă colaborarea cu autorităţile publice locale în vederea gestionării corecte a locuinţelor şi evidenţa centralizată atât a locuinţelor construite, cât şi a fluxului de beneficiari. În acest scop va fi efectuată o evaluare a construcţiilor publice existente şi nefolosite din toată ţara, pentru a cunoaşte dacă acestea pot fi reconstruite şi transformate în locuinţe sociale sau renovate şi finalizate pentru a fi oferite, după necesitate, familiilor cu venituri mici, familiilor tinere, specialiştilor care contribuie la dezvoltarea comunităţilor locale.
Autorităţile publice locale care vor aplica la Proiect vor aloca contribuţia de circa 7 milioane euro, aceasta fiind formată din valoarea construcţiilor existente nefinalizate sau abandonate, valoarea terenului şi documentaţia tehnică de proiect.
Obiectivele proiectului de construcţie a locuinţelor sociale sunt:
- suportul persoanelor cu venituri mici în asigurarea cu spaţiu locativ;
- suportul persoanelor în vârstă şi a celor cu dizabilităţi pentru asigurarea cu locuri în aziluri specializate;
- asigurarea studenţilor cu locuri în cămine modernizate;
- atragerea funcţionarilor din cadrul sistemului bugetar al Republicii Moldova şi reducerea fluctuaţiei de cadre în rândurile angajaţilor publici în zonele rurale, prin oferirea de locuinţe la locul angajării;
- îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor social vulnerabile;
- dezvoltarea regiunilor prin atragerea şi reţinerea funcţionarilor publici în urbele mici şi localităţile rurale ale Republicii Moldova;
- creşterea eficienţei energetice în imobilele publice, ceea ce va duce la reducerea poluării mediului şi la scăderea cheltuielilor.
Beneficiarii finali pentru cele 3 componente ale Proiectului – locuinţe sociale, case pentru bătrâni şi cămine studenţeşti – vor fi persoanele eligibile în conformitate cu legislaţia, a explicat Ministerul Infrastructurii de la Chişinău.