20 milioane euro pentru construcţia locuinţelor sociale, oferiţi Republicii Moldova de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei

Casă
Casă (midr.gov.md)

Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) va acorda Republicii Moldova un împrumut în valoare de 20 milioane euro, bani care vor fi investiţi în proiectul de construcţie a locuinţelor sociale, faza III, a anunţat Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale (MIDR) de la Chişinău.

Totodată, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va oferi un grant de 1 milion de euro din Fondul Verde de Investiţii Sociale, iar un grant în valoare de 6 milioane de euro va fi oferit din partea Fondului E5P pentru măsurile de eficienţă energetică, cu un cost total al proiectului de 34 milioane de euro, a adăugat MIDR.

În baza proiectului vor fi construite 455 locuinţe sociale în 12 localităţi ale Republicii Moldova, care vor asigura cca 1.600 beneficiari, renovarea/modernizarea căminelor studenţeşti în 4 localităţi, care ar asigura cca 750 beneficiari şi construcţia caselor pentru bătrâni în 16 localităţi, care ar asigura cca 750 de beneficiari.

Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale a susţinut iniţierea unei etape noi de realizare a proiectului, care prevede asigurarea cu locuinţe sociale pentru diverse categorii eligibile, construirea şi reabilitarea caselor pentru bătrâni şi căminelor studenţeşti, cu înlocuirea întregii anvelope a clădirilor, ceea ce ar reduce din costurile la încălzire, aplicând conceptul de eficienţă energetică pentru clădiri.

Un aspect cheie îl reprezintă colaborarea cu autorităţile publice locale în vederea gestionării corecte a locuinţelor şi evidenţa centralizată atât a locuinţelor construite, cât şi a fluxului de beneficiari. În acest scop va fi efectuată o evaluare a construcţiilor publice existente şi nefolosite din toată ţara, pentru a cunoaşte dacă acestea pot fi reconstruite şi transformate în locuinţe sociale sau renovate şi finalizate pentru a fi oferite, după necesitate, familiilor cu venituri mici, familiilor tinere, specialiştilor care contribuie la dezvoltarea comunităţilor locale.

Autorităţile publice locale care vor aplica la Proiect vor aloca contribuţia de circa 7 milioane euro, aceasta fiind formată din valoarea construcţiilor existente nefinalizate sau abandonate, valoarea terenului şi documentaţia tehnică de proiect.

Obiectivele proiectului de construcţie a locuinţelor sociale sunt:

- suportul persoanelor cu venituri mici în asigurarea cu spaţiu locativ;

- suportul persoanelor în vârstă şi a celor cu dizabilităţi pentru asigurarea cu locuri în aziluri specializate;

- asigurarea studenţilor cu locuri în cămine modernizate;

- atragerea funcţionarilor din cadrul sistemului bugetar al Republicii Moldova şi reducerea fluctuaţiei de cadre în rândurile angajaţilor publici în zonele rurale, prin oferirea de locuinţe la locul angajării;

- îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor social vulnerabile;

- dezvoltarea regiunilor prin atragerea şi reţinerea funcţionarilor publici în urbele mici şi localităţile rurale ale Republicii Moldova;

- creşterea eficienţei energetice în imobilele publice, ceea ce va duce la reducerea poluării mediului şi la scăderea cheltuielilor.

Beneficiarii finali pentru cele 3 componente ale Proiectului – locuinţe sociale, case pentru bătrâni şi cămine studenţeşti – vor fi persoanele eligibile în conformitate cu legislaţia, a explicat Ministerul Infrastructurii de la Chişinău.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe