18 ţări europene semnează un acord comun privind o donaţie de muniţie Ucrainei. Ungaria face din nou opinie separată

Joseph Borrell Fontelles
Joseph Borrell Fontelles (www.europarl.europa.eu)

Un total de 17 state membre ale UE plus Norvegia au semnat un acord comun privind achiziţionarea de muniţie pentru a consolida capacităţile de apărare ale Ucrainei, a anunţat Agenţia Europeană de Apărare (AEA) cu sediul la Bruxelles, potrivit REMIX News.

Austria, Belgia, Croaţia, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, România, Slovacia şi Suedia sunt ţările UE care au aderat la această iniţiativă.

În cadrul acordului, ţările semnatare vor încerca să achiziţioneze pe termen scurt, în regim accelerat, cartuşe de artilerie de 155 mm şi, pe termen lung, mai multe tipuri de muniţie.

AEA a declarat că acordul transmite un mesaj clar către industria de apărare pentru creşterea capacităţii de producţie şi confirmă angajamentul UE de a sprijini Ucraina.

"Proiectul instituit de AEA oferă un cadru solid pentru ca statele membre în curs de aderare să furnizeze muniţie Ucrainei cât mai curând posibil. Natura flexibilă şi incluzivă a acordului va permite ca alte state membre să se alăture iniţiativei într-o etapă ulterioară", se arată într-un comunicat de presă al agenţiei.

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell - care este şi şeful AEA - a salutat decizia luată de cele 17 state membre ale UE.

"Achiziţionând împreună prin intermediul proiectului AEA şi mobilizând sprijinul financiar din partea Facilităţii europene pentru pace, vom livra mai mult şi mai rapid Ucrainei. Încă o dată, spargem un tabu şi deblocăm potenţialul cooperării UE în materie de achiziţii comune", a declarat Borrell luni, după o reuniune a miniştrilor apărării şi afacerilor externe din UE.

Prezent la reuniunea de luni a miniştrilor de externe şi ai apărării din UE împreună cu ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului, Peter Szijjarto, ministrul ungar al Apărării, Attila Szalay-Bobrovniczky, a declarat că Ungaria a rămas în afara acordului, optând în schimb pentru o "abţinere constructivă".

El a spus că una dintre propuneri a fost ca statele membre să transfere Ucrainei toate sau o parte din stocurile de muniţie existente, iar acest lucru nu este considerat de Ungaria ca fiind productiv în apelul său pentru încheierea cât mai curând posibil a unui acord de pace.

"În această chestiune, Ungaria, deoarece nu susţine războiul cu arme sau soldaţi, a folosit aşa-numita abţinere constructivă. Cu alte cuvinte, (Ungaria) nu va bloca planurile altor ţări în această direcţie, pe baza respectului reciproc pentru deciziile statelor membre individuale", a declarat el reporterilor.

În acelaşi timp, întrucât consideră că propunerea nu ar pune capăt vărsării de sânge, ci mai degrabă ar creşte şi mai mult şansele unei escaladări, Ungaria nu se consideră obligată să participe la această iniţiativă, a adăugat Szalay-Bobrovniczky.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe