10 milioane de euro, oferiţi de Italia pentru sporirea rezilienţei energetice a Republicii Moldova

Republica Moldova va beneficia de 10 milioane de euro din partea Italiei pentru compensarea facturilor la energie, instalarea contoarelor inteligente de energie electrică şi îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirilor. Un acord, în acest sens, a fost semnat la Casa Guvernului de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi Guvernul Italiei, au transmis autorităţile de la Chişinău.
La eveniment au participat ambasadorului Italiei în Republica Moldova, Lorenzo Tomassoni, reprezentanta rezidentă PNUD, Daniela Gasparikova, ministrul Energiei, Victor Parlicov, şi ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Alexei Buzu.
Acordul semnat va contribui la compensarea cheltuielilor pentru energie ale gospodăriilor vulnerabile din punct de vedere energetic, în următoarea perioadă de încălzire.
Totodată, cu suportul părţii italiene, urmează a fi instalate contoare care vor ajuta la o utilizare mai raţională a electricităţii, în special, în orele de vârf. Datorită reţelelor inteligente, consumatorii vor putea opta pentru tarife flexibile şi vor putea utiliza aparatele electrocasnice în orele în care energia este mai ieftină.
„Mă bucur în mod deosebit că o componentă a acestui acord cu PNUD va fi dedicată instalării de contoare inteligente de energie electrică. Aceste dispozitive vor fi de mare ajutor familiilor din Republica Moldova, în special celor mai vulnerabile.
Acestea vor contribui la eficientizarea reţelei de distribuţie, la creşterea siguranţei şi la capacitatea de a gestiona energia electrică produsă din surse regenerabile. Mai multă eficienţă înseamnă mai puţină vulnerabilitate”, a menţionat Lorenzo Tomassoni, Ambasadorul Italiei în Republica Moldova.
La rândul său, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a punctat că datorită suportului oferit de Italia, programul de digitalizare a sectorului energetic va avea continuitate prin extinderea numărului de contoare de generaţie nouă, care permit preluarea datelor de la distanţă, în timp real, ceea ce pentru Republica Moldova reprezintă primul pas spre tarife diferenţiate la energie.
„Mulţumită Italiei vom putea mări numărul de clădiri publice ce vor beneficia de investiţii în măsuri de eficienţă energetică, astfel încât banii economisiţi să poată fi redirecţionaţi în alte scopuri. Noi plătim de circa trei ori mai mult pentru energie nu din cauză că avem tarife mari, ci pentru că nu am investit în eficienţă energetică”, a precizat Victor Parlicov,
Cu sprijinul Guvernului Italiei şi al PNUD, pe mai multe clădiri publice din Republica Moldova, inclusiv spitale, vor fi instalate panouri fotovoltaice. Prin urmare, instituţiile vor putea să reducă semnificativ costurile pentru energie, iar economiile ar putea fi direcţionate pentru îmbunătăţirea serviciilor esenţiale oferite populaţiei.
Totodată, asociaţiile de proprietari vor fi ajutate să implementeze măsuri de reabilitare energetică în clădirile rezidenţiale, cum ar fi izolarea blocurilor, înlocuirea ferestrelor, izolarea termică a faţadelor şi modernizarea sistemelor de distribuţie a căldurii.
Fondul de Vulnerabilitate Energetică a fost creat în 2022 de Guvernul Republicii Moldova, cu sprijinul Uniunii Europene, Slovaciei şi PNUD. În sezonul de încălzire 2022 - 2023, aproximativ 895.000 de gospodării au beneficiat de compensaţii în factură, nivelul sărăciei energetice fiind redus cu 43%, şi a avut cel mai mare impact asupra celor mai vulnerabile familii; au fost compensate până la 57% din costurile facturilor pentru gazul natural şi 59% din costurile facturilor pentru energia termică, se arată într-un comunicat de presă al Executivului.