În această noapte, pe cer poate fi admirată "Super Luna"
alte articole
În noaptea de duminică spre luni se va produce fenomenul astronomic de Luna plină la perigeu - cunoscut şi sub denumirea de "Super Lună".
"Super Luna" este o Lună plină care se află la punctul cel mai apropiat de Terra pe orbita satelitului. Duminică noapte, satelitul natural al Pământului se va afla la o depărtare de 356.896 de kilometri de Terra. Potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", fenomenul va putea fi observat duminică, începând cu ora 21:12.
Denumirea de "Super Lună" a fost inventată de astronomul Richard Nolle în 1979. Anterior, acest fenomen era cunoscut sub titulatura de "Lună plină la perigeu."
Pe parcursul unui an, "Super Luna" poate fi observată, în medie, de circa 4-6 ori. Pe durata acestui fenomen luna este percepută a fi puţin mai strălucitoare decât în nopţile obişnuite.
În 2014, potrivit definiţiei lui Nolle, "Super Luna" se poate observa de cinci ori. Prima dată a putut fi admirată anul acesta pe 1 ianuarie, a doua oară, pe 30 ianuarie, a treia oară, pe 12 iulie, următoarele două urmând a avea loc duminică, 10 august şi pe 9 septembrie.
În timpul fenomenului de "Super Lună", Pământul, Soarele şi Luna sunt aliniate, Terra aflându-se între Lună şi Soare. Forţele gravitaţionale exercitate pe Terra de Lună şi Soare determină o creştere/scădere mai mare a mareelor, fapt care i-a determinat pe "alarmişti" să afirme că există o legătură între "Super Lună" şi calamităţile naturale, ipoteză pe care NASA o neagă.
Potrivit NASA, mareele din timpul fenomenului de "Super Lună" sunt doar cu câţiva centimetri mai înalte decât cele produse în mod obişnuit.