roșia montana iscă proteste: ultimele știri

Luni, 11 august, la Roşia Montană a început cea de a noua ediţie a FânFest, cel mai mare festival activist multi-cultural din România. Fân Fest a debutat odată cu lupta împotriva celui mai mare proiect minier aurifer din Europa şi s-a transformat în epicentrul celei mai importante mişcări civice şi de mediu din România.
12.08.2014 | Loredana Diacu
Uimitorii miniştri Ponta. Azi Rozalia Biro: este împotriva listării Roşiei Montane în UNESCO
Senatorul UDMR, Rozalia Biro.
Exclusiv Costa Carras: "Este esenţial ca Roşia Montană să fie conservată"
Costa Carras, vicepreşedinte al organizaţiei Europa Nostra
Ziua Mediului - Greenpeace cere deputaţilor să nu distrugă Roşia Montană
Campania Greenpeace împotriva legii abuzive a minelor. 05.06.2014.
Camera Deputaţilor a respins, miercuri, Proiectul de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere din Roşia Montană cu 301 voturi "pentru", 11 "împotrivă" şi 3 abţineri. Mulţi deputaţi au precizat că neadoptarea proiectului de lege este şi o consecinţă a manifestaţiilor făcute de societatea civilă în stradă.
03.06.2014 | Flori Mladin
Parlamentul României, Camera Deputaţilor, şedinţă în plen
Astăzi activişti anti-fracturare şi împotriva exploatării de la Roşia Montană au protestat în faţa Facultăţii de Geologie din cadrul Universităţii Bucureşti împotriva unui simpozion ştiinţific, sponsorizat de marile companii miniere.
31.05.2014 | Matei Dobrovie
Protest la Facultatea de Geologie
Asociaţia Alburnus Maioş, un veteran al luptei împotriva distrugerii Roşiei Montane şi implicit a distrugerii unei mari părţi din mediul României, a adresat joi, 29 mai, un apel către rectoratul Universităţii Bucureşti.
29.05.2014 | Andrei Popescu


O pancartă care transmite un mesaj de salvare a mediului înconjurător prin oprirea proiectului minier de la Roşia Montană.
Pe pagina de Facebook "Uniţi Salvăm" a apărut un comunicat, vehiculat şi în parte din presă, prin care românii ce au militat pentru salvarea Roşia Montană sunt îndemnaţi să nu meargă pe 25 mai la vot.
20.05.2014 | Loredana Diacu
Proteste împotriva exploatării de la Roşia Montana, 8 septembrie  2013
Un articol recent despre intenţia companiei Gabriel Resources de a cere României 4 miliarde de dolari despăgubiri pentru tergiversarea avizării exploatărilor pe bază de cianuri la Roşia Montană, i-a adus premierului Ponta, susţinător convins al respectivului proiect, vânt din pupa pentru a vorbi din nou despre beneficiile pe care exploatările RMGC le-ar aduce poporului român şi pentru a puncta electoral, afirmând că se va bate pentru ca România să nu plătească acei bani.
04.05.2014 | Loredana Diacu
Protest împotriva explotărilor de la Roşia Montană şi a exploatării gazelor de şist, 20 octombrie 2013.
Compania canadiană Gabriel Resources pregăteşte un caz de arbitraj internaţional împotriva Guvernului României, căruia intenţionează să îi ceară miliarde dolari despăgubiri, după ce timp de 15 ani a încercat, fără succes, să dezvolte "cel mai mare proiect minier de exploatări aurifere", avertizează publicaţia canadiană The Globe and Mail, cu o săptămână înainte ca Parlamentul României să supună din nou la vot proiectul de lege "privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România."
01.05.2014 | Loredana Diacu
Roşia Montană
Victorie a protestatarilor care o toamnă întreagă au luptat pentru interzicea exploatărilor aurifere pe baza de cianuri de la Roşia Montană. Preşedintele Traian Băsescu, un susţinător împătimit al exploatării aurului de la Roşia Montană, s-a răzgândit în legătură cu proiectul şi a declarat că nu mai este un adept al utilizării tehnologiilor cu cianuri la Roşia Montană.
28.04.2014 | Andrei Pricopie
Traian Băsescu
Curtea de Apel Suceava a suspendat irevocabil certificatul de descărcare arheologică pentru Masivul Cârnic, masiv ce adăposteşte vestigii arheologice protejate ca monument de interes naţional şi, în aceeaşi zi, 15 aprilie Tribunalul Covasna a anulat avizul de mediu pentru Planul de urbanism zonal modificat (PUZ) pentru zona de dezvoltare industrială a Roşia Montană Gold Corporation
17.04.2014 | Loredana Diacu
Roşia Montană
Prezentând în exclusivitate imagini de mobilizare şi solidaritate a diasporei torontoniene cu campania de nivel mondial Salvaţi Roşia Montană, ce a rulat din septembrie până în decembrie 2013, expoziţia de fotografie şi text United We Save (Uniţi Salvăm) documentează vizual cele patru luni de proteste, desfăşurate în diferite puncte din Toronto. Considerată ca o formă de protest în sine, această expoziţie îşi propune să angajeze audienţa într-un aşa zis spirit civic şi politic de solidaritate, atât de necesar în funcţionarea unei societăţi democratice adevărate.
30.03.2014 | Maria Matyiku
Expoziţia fotografică din Toronto: United We Save (Uniţi Salvăm)
”Marea majoritate a investiţiilor sunt în utilaje, aparatură şi reactivi de complexitate mare care vor fi importate. Mineritul propus de RMGC este axat pe extracţie, leşierea aurului prin cianurare şi export – nu presupune prelucrarea metalelor în România sau dezvoltarea unor tehnologii noi în domeniu. De asemenea aceste investiţii sunt strict legate de perioada de operare a minei şi de sectorul de activitate respectiv, nu sunt investiţii care să poată duce la o propagare a creşterii economice în zonă prin profituri reînvestite”, explică economista Silvia David într-un interviu acordat Epoch Times. Experta mai arată că nici garanţia de mediu nu este suficientă.
14.03.2014 | Matei Dobrovie
Roşia Montană
Cursul acţiunilor RMGC nu a scăzut semnificativ în ultima vreme, deşi semnalele pentru realizarea proiectului de exploatare minieră sunt negative. Volumul mic de acţiuni tranzacţionat, de circa 0.1-0.2 % din totalul acţiunilor listate ale companiei, indică faptul că investitorii aşteaptă o evoluţie pozitivă şi sunt reticenţi să vândă. ”În afară legii propuse de guvernul Ponta în toamnă, celelalte 3 proiecte legislative din Parlament, în formă actuală nu prezintă garanţii reale că proiectul se va realiza, deoarece nu modifică cadrul legislativ pentru obţinerea avizelor necesare sau pentru facilitarea exproprierilor”, explică economista Silvia David, într-un interviu pentru Epoch Times.
12.03.2014 | Matei Dobrovie
Salvaţi Roşia Montană, ziua solidarităţii globale, Toronto, Canada, 15 septembrie 2013
Campania Salvaţi Roşia Montană şi Asociaţia Alburnus Maior îi cere noului ministru al Mediului Attila Korodi şi membri ai Comisiei de Analiză Tehnică a proiectului Roşia Montană, în cadrul unei scrisori deschise, să acţionaţi în acord cu legislaţia în vigoare, şi să avizeze negativ acordul de mediu solicitat de Roşia Montană Gold Corporation în 2004.
10.03.2014 | Andrei Pricopie
Proteste împotriva exploatării cu cianură de la Roşia Montană
Nou ministru propus pentru portofoliul de la Mediul, Attila Korodi, a declarat marţi, în cadrul audierilor din comisiile parlamentare, că legislaţia din România nu permite continuarea procedurii de avizare a proiectului intens contestat de exploatare minieră pe baza de cianuri de la Roşia Montană, adăugând totodată că nu susţine proiectul de modificare a Legii minelor.
04.03.2014 | Andrei Pricopie
Attila Korodi.
Duminică 16 Februarie, a fost o zi specială pentru grupul „Canada Salvaţi Roşia” din Toronto. Într-o ambianţă deosebit de plăcută, grupul de românii împreună cu invitaţii lor canadieni, au sărbătorit aniversarea a 1883 de ani de atestare documentară a Roşiei Montane şi a celor 15 ani de rezistenţă împotriva celui mai mare şi distructiv proiect de exploatare a aurului cu cianură din Europa.
18.02.2014 | Maria Matyiku
Rosia Montana sărbătorită in Toronto
Loading...